Terve see bassein on ääreni täidetud teadmatusest tingitud ärritusega. Oma koha on seal leidnud negatiivsed väited, mis nüüd oma elu elavad ja jõhkralt paljunevad. Kusagil päris põhjas voogavad meie mineviku varjud, seal sügaval elavad „sabarakud" ja teadmine, et hundid ei ela mitte ainult metsas ja loomaaias, vaid võivad kapitalistlikes riikides võtta ka inimese kuju.

Bassein, mida võiks sama hästi ka konnatiigiks nimetada, on nii suur, et võiks laulupeo asemel endale napsata tervet Eesti rahvast ühendava suurürituse tiitli. Sest mingil hetkel oleme me kõik selles basseinis, kes pinnale lähemal, kes päris sügaval, vaatamas kadedusega neid üksikuid, kes end rätikuga kuivaks nühivad.

Kui mõni selline julgeb ka kaaskodanikke kuivale maale kutsuda, kõlab basseinist vilekoor ning õhku lendavad süüdistused tegelikkuse ignoreerimises, elukauguses ja kuritahtlikus optimismis. Korra taastamiseks paneb basseinipersonal plaadimängijasse CD Eesti 60 000 vaesusriskis lapse nutuga ja vihast väändunud nägudega kodanikud rahunevad.

Basseini eripärast tulenevalt ei ole seal võimalik midagi muud peale virisemise teha. Olukorra paremaks tegemiseks tuleb niisiis basseinist välja ronida, aga see on raske, sest tuhanded käed rebivad tagasi, keegi krahmab ujumispükstest ning taamal röögitakse süüdistusi reetlikkusest.

Siiski on rõõm näha, et on inimesi, kes on suutnud basseinist välja ronida ning asuvad tegutsema. Täiesti loomulikult on kõrvalnähtudena kõlamas väited, et nende loodava erakonna nimi on ebaoriginaalne ning et Teater NO99 ju pilas poliitilist süsteemi (tõsi, eesmärgiga valijaid harida). Venemaa teemal kompetentne endine välisminister teab kindlasti sedagi, et ka idapool hinnatakse ühtsust - Единая Россия juht on Dmitri Medvedev ja asutaja Vladimir Putin. Meediakära on sellega kõigega garanteeritud.

Varem või hiljem läheb kõik nagunii rappa - tulevad kokkulepped, läbirääkimised, reetmised, võimu nimel taganetakse lubadustest ja murtakse sõna, lüüakse nuga selga ja lükatakse trepist alla. Aga milleks kohe alguses entusiastlikele inimestele vett peale tõmmata? Pole ju veel erakondagi, ainult nimi on. Mis sellest, et kummaliste konnotatsioonidega.