Masu on sundinud kümned tuhanded Eesti lapsevanemad välismaale tööle minema. See on aga toonud kaasa uue nähtuse — krediitkaardilapsed. Need on lapsed, kelle ainuke side oma vanema(te)ga on nende poolt koju jäetud krediitkaart. Ja nii nädalate, kui mitte kuude kaupa.

On raske hinnata, kui palju selliseid lapsi reaalselt eksisteerib, kuna statistika on välismaal töötavate Eesti elanike osas puudulik. Sotsiaalministeeriumi tööpoliitika info ja analüüsi osakonna juhataja Brit Veidemann pakub HS loos välimaal töötajate arvuks 20 000 — 40 000. Selle põhjal on veel võimatu midagi muud öelda, kui et kindlasti on osa neist lapsevanemad. Küll aga aitab siinkohal Leedu statistika — HS andmetel on sealmail umbes 35 000 sellist last, kelle mõlemad vanemad töötavad alaliselt välismaal. Seda arvu Eesti rahvaarvuga kohandades tuleks “tööorbude” arvuks Eestis umbes 13 000.

Seega on isegi väga tagasihoidlikult hinnates Eestis tuhandeid selliseid lapsi, kes on oma vanemad rahvusvahelisele tööturule kaotanud.

Jah, täiesti omapäi need lapsed ei ole. Eestis eksisteerib - nagu HS tähelepanelikult märgib - "laiendatud vanemlikkuse" traditsioon, ehk siis lapsed jäetakse paljudest teistest riikidest kergemini pikaks ajaks lapsevanemate endi vanemate või õdede (sic!, mitte vendade) hoole alla. Kuid juba ainuüksi selle traditsiooni headus on küsitav. Rääkimata sellest, et õhtuti läbi astuv vanaisa või üle tee elav tädi ei kompenseeri ühelegi lapsele oma ema ja isa - isegi siis, kui viimastega veebi teel igal õhtul suhelda saab.

Pikk lahusolek oma vanematest mõjub lastele erinevalt. HS kirjeldab oma loos perekonda, kus kaks tüdrukukest Eestis üksinda elamisega suhteliselt hästi hakkama saavad - hinge me muidugi lehe vaheldusel ei näe. Samas on Delfi teadlik ka juhtumitest, kus samamoodi oma käe peal elama jäetud lapsed, eriti poisid, reageerivad olukorrale hüperaktiivse ja kuritegeliku käitumisega.

Tuhandete laste vaimse tervise ja isiksuse kujunemise jätmine juhuse hooleks on meie ühiskonna jaoks viitsütikuga pomm. Selle võimalikud tagajärjed ilmnevad alles aastate pärast.