Eestis on olukord natuke teine.

Tööandjate keskliit on mures, et kuigi noorte seas on tööpuudus suur ja ka ettevõtjatel oleks noori töötajaid vaja, ei taha noored teatud ametialadele kandideerida.

Tööandjate keskliidu palgauuringust selgus, et noored ei taha teatud töid teha, isegi kui nad on töötud. Ehk tegelikult on ka meil avanemas uksed võõrtööjõule ja just sellepärast, et noored tahavad mugavaid, väga hästi tasustatud ning kiire karjäärilennuga ameteid.

Delfi on kindel, et ambitsioonikus on edukaks eluks vajalik. Aga kui "õige ameti" otsimine võtab aastaid ja vahepeal puudub igasugune töökogemus, siis on ka väga raske leida seda õiget unistste tööd. Noortel tasuks lugeda Eestis ja maailmas tippu jõudnud inimeste elulugusid ning valdavalt on seal kirjas, et alustati lihtsa, vähetasuva, musta ning lootusetu ametiga. Aga just see annab arusaamise sõnast töö ning õpetab mõistma, kui raskelt voolab taskusse enda teenitud raha.

Me ei lükka noori võtma esimest pakutud ametit, aga me soovitame noortel leida tasakaal ambitsioonide ja võimaluste vahel. Kui tiivad kannavad, on alati võimalik leida õige tulevikutee. Lisaks tasub ka arvestada, et õige teeotsa leidmine võib õnnestuda alles teisel, kolmandal või neljandal katsel.

Rääkimata sellest, et õige teeots võib jääda ka leidmata...

Lubamatu on võimendada teadmist, et on ameteid, mis ei vääri tegemist. Praktiliselt kõiki töid saab teha uhkustundega.

Võluvitsa, kuidas noored kiiresti tööle ajada, pole. Vanemad, sõbrad, meedia ja ühiskonnas valitsevad väärtused peaks noore panema mõtlema ning tegutsema. Praegu saame oletada, et eelpool nimetatud tegurid pärsivad noorte avatud mõtlemist. Alati tasub arvestada, et kõik ei saa noorelt miljonäriks. Mõni ei saa kunagi miljonäriks. Aga ühel hetkel pole enam võimalik ka vanematele toetuda.

Mis siis saab?