“Konservatiivne erakond, kelle jaoks vabadus on tähtsaim väärtus, ent kes samas usuvad, et vabadus tähendab enamat kui vabadust raha teenida,” võib lugeda IRLi kodulehelt. Selle nädala uudiste taustal asetub too lause grotesksesse valgusesse. Isamaa ja Res Publica Liidus on mõned mehed, kes on oma erakonna põhimõtetest väga valesti aru saanud.

Vähemalt Indrek Raudne, Nikolai Stelmach ja Siim Kabrits on kasutanud Eesti riigi garanteeritud ettevõtlus- ja oma erakonna reklaamitud vabadust just nimelt raha teenimiseks. Lisaks on olnud tegemist võib-olla küll juriidiliselt korrektse, kuid eetiliselt ja moraalselt tülgastava tegevusega. Elamislubasid on äritud miinimuminvesteeringu eest ning põhimõtteliselt selleks, et 150 Venemaa suurärimehel oleks mugav Euroopa Liidus ringi reisida.

Kahjuks ei tõesta Indrek Raudse äsjane avaldus riigikogust lahkumise kohta, et mees oma tegude räpasust ise tajuks. Pigem on tegemist märterliku pöördumisega stiilis “ma pole midagi valesti teinud, aga aitan oma erakonda päästa”. Eksisid need, kes arvasid, et Raudne suudab oma käitumisega oma perekonnanime õigustada.

“Lahkun riigikogu liikme ametist. Ma ei tee seda sellepärast, et oleksin rikkunud oma ametivannet, seadusi või käitunud ebaeetiliselt. Astun suurest poliitikast kõrvale vaid sellepärast, et pooltõdede, segaduse, laimu ja väärinfoga manipuleerimine seab ebaõiglase rünnaku alla minu erakonna IRL-i,” teatas kompensatsioonimandaadiga Toompeale pääsenud mees, kes Delfi andmetel vajas sealt lahkumiseks erakonnakaaslaste jõulist suunamist.

Delfi leiab, et erakonna järgmine samm edasi võiks olla kõigi kolme asjaga seotu tirimine aukohtusse.