Delfi täheldab õõvastusega, et peaminister on tagasi pöördunud oma buumijärgse retoorika juurde, mille tuntuimaks fraasiks võib pidada kurikuulsat "kui see on kriis, siis sellises kriisis mina tahaksin elada." Just tõsiasjade eitamine viiski Eesti üle 100 000 töötu ning üle 500 000 toimetulekuraskustes inimeseni! Nüüd aga on Andrus Ansip kibekähku taas samasse suunda tormamas.

Peaministri seisukohad võtsid eilse Aktuaalse Kaamera külaliseks olnud majandusteadlase Andres Arraku irooniliselt muigama. Ilmselgelt Arrak peaministri optimismi ei jaganud, vastupidi, ta hoiatas pika ning raske toibumise eest.

Erilist tähelepanu juhtis majandusprofessor pikaaegsete töötute arvu suurenemisele ning igati õigustatult. Inimestel, kes on olnud töötud juba üle aasta, kasvab nimelt väga järsult risk väga pikaks ajaks - mõningatel juhtudel pea alatiseks - ka töötuks jäädagi. Millega see lõpeb, osutab hästi aga Statistikaameti kommentaar: "Toimetulekuraskused ähvardavad ennekõike töötuid ning nende seas pikaajalisi töötuid ehk neid, kes on tööd otsinud 12 kuud või kauem."

Samal ajal kui peaminister oma riigiga peitust mängib, on Eesti elanikkonnast umbkaudu kümnendikul tõsiseid raskusi igapäevase eluga. On peaministri õnn, et tegemist on eluspüsimisega nii ametis olevate inimestega, et rahvusradikaalide kava luua Eesti Töötute Armee (mida see iganes ei tähendaks) tõenäoliselt tuult tiibadesse ei võta.

Eeldusi olukorra radikaliseerumiseks vabariigis loovad peaministri mõtlematud väljaütlemised küll.