Loomulikult on lastega perede toetamine igati tervitatav ja väga vajalik, kuid siin tahaks näha siiski märksa ulatuslikemaid ja komplekssemaid lahendusi rahvastikukriisi ületamiseks, kui käimasolevatelt koalitsiooniläbirääkimistelt ajakirjandusele antud info põhjal oleme kuulnud.

Praegu välja pakutud toetused kaotavad oma mõjujõu kavandatavate aktsiiside tõstmise ja teiste sarnaste katteallikate tekitamise tõttu, millest koalitsiooniläbirääkimisi pidavad erakonnad oma valimiskampaaniates ilusate lubaduste juures rahvale sõnagi ei rääkinud. Seetõttu võib öelda, et tegemist on valimislubaduste rikkumisega juba enne, kui lubadusi on hakatud ellugi viima. Konservatiivse Rahvaerakonna poolt välja pakutud demograafilise kriisi ületamise meetmete juures olid selgelt ja ausalt välja toodud ka katteallikad, mis oleks noortele ja lasterikastele peredele toonud reaalset kasu ja andnud neile kindlustunde tuleviku suhtes.Täna me seda kahjuks ei näe.

Kavandatav kütuseaktsiisi tõstmine tekitab ahelreaktsiooni, mille tulemusena tõusevad nii toiduainete kui kui kõikide teiste kaupade hinnad. Seega on tegemist pigem ühe käega andmise ja teise käega võtmisega, mille tagajärjel ei saa rääkida madalapalgaliste ega lastega perede toimetuleku paranemisest.

Peretoetuste sidumine perearsti juures käimisega ei ole põhjendatud ja tundub pigem ettekäände otsimisega toetuste mittemaksmiseks. Inimeste tervisele ja tervislike eluviiside harrastamisele on võimalik ka teiste meetmete ja ennetavate tegevustega kaasa aidata. Kas sellise nõude püstitamise juures, kui kümned tuhanded inimesed on sunnitud peretoetuse saamiseks hakkama regulaarselt arsti juures käima, on arvestanud perearstide ootamatu töökoormuse, niigi pikkade arstijärjekordade ja kahtlemata ka meditsiinisüsteemi kulude järsu kasvuga? Ilmselgelt mitte, samuti sellega, kust kasvavate kulude katteallikad tuleksid. Tagajärjeks oleks hoopiski meditsiiniteenuse halvenemine, mis ei saa ju ometi valitsuse eesmärgiks olla.

Elatisraha mittemaksjate pitsitamine ja elatisabifondi loomine laste toetamiseks, kellele lahus elav vanem toetust ei maksa on mõistlik. Lapsevanemal peavad olema vastutus ja kohustused oma laste ees, seda enam, et tulevikus peavad ju needsamad lapsed hoolitsema, et eelnevale generatsioonile oleks pensioni saamine kindlustatud.

Koalitsioonierakondade lahkete valimislubaduste taustal ei ole tulumaksuvaba miinimumi tõstmist 225 euro juurde vist vaja kommenteerima hakatagi. See näitab selgelt, et valimistele mindi selgelt populistlike lubadustega, mida ei kavatsetud täitma asudagi. Oleme sarnast küünilist suhtumist näinud juba teistegi lubaduste suhtes ja ilmselt näeme seda kahjuks ka järgmiste avalikkuse ette toodavate koalitsioonileppe punktide juures.

Loodan siiski, et tulevased võimuerakonnad ei unusta koalitsiooniläbirääkimiste ja ministriportfellide jagamise tuhina juures põhilist: eesmärk peab olema üks - riigi ja rahva heaolu.