Viis aastat tagasi, kui ma ehitasin Ülemiste City nimelist tehnoloogialinnakut, proovisin ma pääseda proua Kivi jutule. Tahtsin talle rääkida sellest, et kogu maailmas koonduvad ülikoolide ümber erialaettevõtted ja see kõik kokku moodustab ühe klastri, mis aitab kaasa nii üliõpilaste harimisele kui vastava tööstusharu ettevõtete arengule. Proua Kivil polnud aega isegi minu kohtumispalvele vastata.

Rääkisin siis selle sama jutu Kunstiakadeemia kuratooriumi liikmele, lugupeetud kunstikogujale ning kultuurimetseenile Jaan Manitskile. Jaan naeratas ja ütles, et otsused on vist tehtud ja Signe Kivi tahab Kunstiakadeemia Kaubamaja kõrvale ehitada.

Täna, viis aastat hiljem oleme me seisus, kus maja pole, raha, mille eest seda ehitada pole, juba on võladki püsti ja sellisel kujul nagu proua Kivi seda ehitada soovib, hävitaks see veel ka naabermaja elanike võimaluse aknast valgust näha. Aga ega see meid ei heiduta, see meid ei peibuta. Nagu ütleb proua Kivi, see krunt on EKA oma ja sinna me selle maja ehitame. Ükskõik mis hinnaga.

Näidake mulle neid disainistuudioid, skulptorite ateljeesid, sisearhitektide büroosid, kes jaksaks endale soetada ruumid tulevase Kultuuriakadeema uue peamaja naabruses. Aga proua Kivit see ei huvita.

Skype'i kontor asub Tallinna Tehnikaülikooli naabruses just seetõttu, et TTÜ on koht, kust Skype'i jaoks vajalikud insenerid hariduse saavad, TTÜ-s õppivate inseneride jaoks loob Skype aga perspektiivi praktikaks või tulevaseks töökohaks. See on nii loogiline, et inimeste, kes sellest väärtusahelast aru ei saa, vaimutervis tuleks küll kahtluse alla seada.

Aga vähe sellest. Lisaks argumendile, et ülikool peab asuma kohas, kuhu tema ümber võib ettevõtete klaster tekkida, on ju veel ka küsimus rahas. Kui proua Kivi ei usu, et kool ja tema ümber asuvad ettevõtted on edu valem, siis Viimsi vald on Kunstiakadeemiale pakkunud krunti, kus
inspiratsioonist puudust ei tule. 75 protsenti vaateid sellelt krundilt on Tallinna lahele ja vanalinna siluetile. Ma ei tea, mis tingimustel Viimsi seda krunti pakkus, aga olen üsna kindel, et EKA tänase krundi vahetamine Viimsisse aitaks Kunstiakadeemiat kõvasti oma uuele majale lähemale.

Aga küsimus ei ole krundis siin või seal. Küsimus on dialoogis, õigemini selle puudumises. Kunstiakadeemia rektor ehitab endale monumenti ja Eesti riigis pole kedagi, kes teda peatada suudaks. Ei haridusminister Jaak Aaviksoo ega kultuuriminister Rein Lang. Peab ikka kuradi kõva naine see Signe Kivi olema.

Kirjutise autor on Ekspress Grupi juhatuse esimees