Väljavõte valitsuse pressikonverentsi stenogrammist 29.05. 2014.
Taavi Rõivas, peaminister:

"Nagu te teate, siis mina ei pea Tallinna TV-d erapooletuks meediakanaliks ja ma ei anna intervjuusid Tallinna Televisioonile. Aga ma ei saa jätta avaldamata imestust selle kohta, et just Tallinna Televisioon küsib teede rahastuse kohta. Just nüüd, kui Tallinna linn on taas kord otsustanud selle asemel, et panna raha teedesse, panna raha lasteaedadesse, mis Tallinna linnas karjuvalt raha vajavad, on otsustanud suurendada võimalusi selleks, et erinevad keskerakondlased saaksid teie Tallinna TV eetris ja ka erinevates huvitavates muudes väljaannetes, mida me kõik oma maksutulust kinni maksame, saaksid Eesti riiki kiruda, saaksid omavahel mingeid põnevaid arutelusid pidada. Ma arvan täiesti siiralt, et kõige rohkem on meil vaja just nimelt Tallinna teedesse rohkem investeerida ja see 10 miljonit umbes, mis läheb Tallinna Televisiooni ja Stolitsa ja teiste ühiskonnavaenulike väljaannete ja Eesti riiki pidevalt kiruvate väljaannete väljaandmiseks, võiks kulutada küll nii teede remondiks. Ja kui seda oleks tehtud, oleks Tallinna teed hoopis paremas korras kui nad praegu on. Aga nii, nagu ma olen ka varem öelnud, ma usun, et päris palju aitaks ka Tallinna lasteaedade olukorda parandada ja Tallinna lasteaiajärjekordi vähendada see, kui teie propagandakanali eelarve läheks nendesse asjadesse, mis tegelikult omavalitsuse ülesanded on. Nii et väga huvitav, et just teie küsite teede rahastuse kohta. Ma usun, et on põhjust ka teie väljaandjal nende teemade üle päris tõsiselt mõelda. Aitäh!”


Iuppiter iratus ergo nefas!
(Jupiter, sa vihastad, sest sul pole õigus).

Ühiskonnavaenulik teie eilses sõnapõimingus kõlab samamoodi nagu Stalini ajal rahvavaenulik. Eesti Instituudi definitsiooni järgi omistati See austav nimetus nõukogude ajal enamasti inimestele, kes osutasid võimet oma peaga mõelda. Nõukogude režiimi vastu olijaid vaadeldi rahva vaenlastena. Stalini järgi olid rahvavaenlased nii need, kes panid toime sabotaažiakte, kui ka need, kes kahtlesid kommunistliku partei liini õigsuses. Need isikud arvati rahvavaenlaste hulka partei juhtkonna poolt ning see lähtus eeskätt ebasoovitavate isikute väljapuhastamise vajadusest, mitte nende isikute reaalsetest tegudest.

Teie viha, Jupiter, on suunatud sellele, tsiteerin, et ”erinevad keskerakondlased saaksid teie Tallinna TV eetris ja ka erinevates huvitavates muudes väljaannetes, mida me kõik oma maksutulust kinni maksame, saaksid Eesti riiki kiruda, saaksid omavahel mingeid põnevaid arutelusid pidada”.

Tsitaadi lõpp.

Ma ei tea, kas teie viha jahtuks väheke kui Tallinna TV-s saaksid sõna erinevad sotsiaaldemokraadid või erinevad reformierakondlased. Või EKRE liikmed. Ilmselt pole teid informeeritud, et Tallinna TV teeb püsisaateid juba ammu nii sotside kui ka reformierakondlastega. 

Teie juhitud erakonna liige Igor Gräzin võib ilma igasuguse tsensuurita avaldada oma igasuguseid mõtteid ja kellelgi pole pähe tulnud teda korrale kutsuda. Samasugust sõnavabadust on kasutanud Ignar Fjuk, Mart Helme, Peeter Ernits ja paljud teised.

Härra peaminister, mind ja Tallinna TV ajakirjanikke jätab üsna külmaks, et te ei anna intervjuusid Tallinna TV-le. Mõnikord ei anna intervjuusid ka Tallinna linnapea. Hämmastav ja harukordne on aga Teie ründav toon ajakirjaniku suhtes, kes on välja uurinud avaldamata fakti, et kütuseaktsiis seotakse lahti teedeehituse kuludest.

See oli tubli ajakirjaniku töö. Ka ERR tegi pika uudise toetudes avalikul pressikonverentsil esitatud TTV faktile. Riskides avaldada delikaatseid isikuandmeid, julgen öelda, et selle ajakirjaniku südamepartei ei ole Keskerakond, aga keegi ei kavatse temaga töölepingut lõpetada. Kui peaminister oli härra Ansip, kes väsimatult deklareeris oma vastasseisu härra linnapeaga, siis vaatamata sellele oli ta alati valmis andma intervjuud ka Tallinna TV vaatajatele, sest see on peaministri kohustus.

Ja Tallinna TV pole kunagi alavääristanud ei hr. Ansipit, ega ka ühtki valitsusliiget. Inimlikult ma saan aru, et teid kui poliitbroilerit on õpetatud andma alati (stalinlikku) vastulööki ideoloogilisele vaenlasele, aga mis sobib broilerile, ei sobi ometigi peaministrile. Ärge unustage, et olete kogu rahva peaminister.

Julgeksin teile meenutada ka Eesti Ajakirjanduse koodeksit:
“Ajakirjanduse üks peamisi kohustusi on ühiskonnas kriitiliselt jälgida poliitilise ja majandusliku võimu teostamist.”

Rohkemgi veel, kui õppisin USA-s ajakirjandust, rõhutasid sealsed lektorid, et ajakirjanduse peamine mõte ongi olla permanentselt skeptiline valitseva võimu suhtes. Ja nüüd, tulete teie, peaminister, ja nimetate Tallinna Televisiooni, mis on loodud reformierakondlase Mati Eliste ettepaneku alusel legitiimse Tallinna Linnavolikogu poolt, ühiskonnavaenulikuks. 

Kas on ühiskonnavaenulikud Andres Raidi uurimislood Eesti Energiast ja Toomas Kümmeli ajakirjanikutöö VEB fondi telgitaguste avamisel, kas on ühiskonnavaenulikud kaitseministeeriumi nõukoja juhataja kolonelleitnant Leo Kunnase ettepanekud Eesti kaitsevõime tugevdamiseks, kas on ühiskonnavaenulikud Maris Johannese kultuurisaated, kas on ühiskonnavaenulikud Andra Veidemanni ja Ahto Lobjakase filosoofilised analüüsid või on rahvavaenulikud prof. Mart Raukase ekskursid Kreeka mõttemaailma?

Teie arvates, hr peaminister, on ühiskonnavaenulik kõik keskerakonnaga seonduv. Aga te peate arvestama sellega, et vähemalt üks kolmandik rahvast sellega ei nõustu. Olen töötanud sügaval nõukogude ajal mitteparteilasena 20 aastat Eesti Televisioonis ja pean tunnistama, et ei tundnud enda seljal klassiviha külma hõngu ega kommunistliku peaministri igapäevast survet. Kuigi minu saateid tsenseeriti ja kärbiti, siis ei muutunud see isiklikuks kiusamiseks, selliseks nagu võis näha Teie vihapurset TTV ajakirjaniku suhtes.

Kuu aega tagasi omistati Eesti riigi poolt Tallinna TV-le üleriigiline tegevusluba viieks aastaks. Sellega kaasnesid teie parteikaaslase, kultuuriminister Urve Tiiduse, eritingimused. Need on kohustus teha igapäevaselt saateid lastele ja igapäevaselt uudistesaateid vaegkuuljatele. Rõõmuga täidame selle nõude, aga kuna lastesaated ei ole odavad ning TTV eelarve oli juba nõukogu poolt kinnitatud, siis küsisime selleks raha linnalt juurde. Sinna kuluvadki need summad Tallinna lisaeelarvest – kultuuriministeeriumi tingimuste täitmiseks.

Teie kurvastuseks, hr peaminister, peab ütlema, et need tingimused ei sisaldanud keeldu teha saateid keskerakondlastega.