Tint Eesti euroalaga liitumise dokumentidel on vaevu jõudnud kuivuda, kui esimene minister püsti hüppab ja teeb seda, mille eest rahandusminister Jürgen Ligi täiesti õigustatult hoiatanud on. Ehk siis hakkab meelega lahti katkuma kraani, mis laseks riigi rahad senisest vabamalt voolama. Võib ainult ette kujutada, kuidas mõjub selline avaldus nii eurotsooni partneritele kui välisinvestoritele, kes pidavat nüüd tahtma Eestisse investeerida.

Hanno Pevkuri optimistlikul hüüatusel pensionitõusu võimalikkusest pole kõige vähematki alust. Esiteks on pensionid kõige suurem riigi kuluallikas — isegi väike muudatus neis tähendab hoobilt sadu miljoneid, kui mitte miljardeid kroone lisakulu. Teiseks ei kasva Eesti majandus veel kuskilt poolt. Selle aasta esimese kvartali lõpuks oli majanduslangus kestnud kaheksa kvartalit ehk kaks aastat järjest. Praeguseks on meie sisemajanduse kogutoodang SKT kukkunud 2005. aasta tasemele.

Delfil on selles kontekstis väga raske mõista, millele sotsiaalminister "Eesti üldise majandusseisu headusest" rääkides tugineb. Isegi kui ajakirjanduses tsiteeritu puhul on tegemist kogemata pillatud või kontekstist väljarebitud ütlemisega, on Pevkur piisavalt kogenud poliitik, et mõista, milline oht peitud ettevaatamatus sõnakasutuses.

Eesti on tõestanud, et me oleme võimelised Euroopa parimaks eelarvepoliitikaks. On tõeline viga hakata meie mainet õõnestama, andes mõista, et arulagedad ajad võivad nüüd, kohe pärast eurootsust kiiresti tagasi tulla. Selles plaanis on 2011. aastal ees seisvad valimised muidugi nii terve mõistuse kui poliitikute vastutustunde tõeline proovikivi. Hanno Pevkur lõi täna igatahes oma varba vastu seda kivi ära.