See, et Tallinna spordiklubides treenivate noorte pearahade liikumine ja kogu informatiivne teabesüsteem just selle liidu õppepäeval teatavaks tehakse, on iseenesest lausa kiiduväärt, sest selle liidu huvisfääri suudeti ju koondada kõik spordiklubid, kes tegelevad laste treenimisega ja on mingil määral Tallinna poolt noortele makstavate pearahadega seotud. Lisaks on muudatusi ja tarkusi loomulikult otstarbekam edastada suurele hulgale treenereid korraga.

See, et liit on suutnud paaril eelmisel korral oma õppepäevadele kutsuda oma ala spetsialiste, on ka igati kiiduväärne samm, kuid kahjuks on elu näidanud, et liidu eesmärgid pole just need, mida liidu nimi otseselt kajastab. Nimelt on üheks Tallinna Treenerite Liidu võtmefiguuriks ei keegi muu, kui oma hämara minevikuga ja mustade tegudega kuulsaks saanud Elmar Sepp. Seesama keskerakondlane, kelle „kangelastegudest” linnavara mahamängimisel oleme korduvalt juba kuulnud ja lugenud!

Olen endamisi arutanud, et miks valiti sellise spordiga seotud liidu presidendiks keegi spordikauge ja silmnähtavalt ebasportlik, rasvunud ja lõualotiga mees. Kas see oli tõesti ainus valik? Kas treeneritel on temalt ehk midagi õppida? On ta neile mingil määral eeskujuks või lausa autoriteediks? Vaevalt!

Kahjuks peavad aga kõikide kohale saabunud spordiklubide treenerid igal liidu õppepäeval kindlasti nägema ja kuulma Elmar Sepa kohalolu. See on lausa kohustuslik osa sellest koolitusest ja ilma selleta ärge ühtegi õppepäeva ettegi kujutage!

Möödunudaastasel koolitusel, kus üheks demonstratiivseks žestiks oli Tallinna linna ja Tallinna Treenerite Liidu vahelise lepingu allkirjastamine, pidas päevakorra kohaselt avakõne ka Elmar Sepp. Sellest piisas, et ma sellele koolitusele enam minna ei soovinud, kuigi oleksin hea meelega kuulanud Kristjan Pordi ettekannet. Saatsin küll Tallinna Treenerite Liidule kirja, milles väljendasin oma pahameelt ja andsin teada, et mul pole kahjuks Elmar Sepalt küll midagi õppida.

Minule vastati, et Sepa sõnavõtt ei olnud mõeldudki selleks, et kedagi õpetada. Pealegi pidi Sepp ütlema ainult kümmekond lauset. Miks just tema neid lauseid ütlema pidi, sellest ma aru ei saanudki. Räpase poliitikaga tegelejad ja spordiga mitteseotud poliitikute osalemine treenerite koolitusel on minu veendumuste järgi selgelt poliitilise maiguga.

Aus sport ja räpane ning alatuid võtteid viljelev poliitika püsigu lahus!

Selle aasta 17. veebruaril, kui oli järjekordne treenerite õppepäev ja kõnelejaks ka suurmees Gerd Kanter ise (ning vähemalt päevakorras polnud mitte ühtegi poliitkõne), otsustasin nende koolitusega liituda. Kuid ma olin naiivne, sest arvasin, et Elmar Sepp ja veel teisedki poliitilisi plusspunkte jahtivad spordikauged isikud säästavad seekord lõpuks ometi ligi 140 kuulama tulnud treeneri aega ja räägivad ainult spordist. Eksisin.

Sõitsin taas kord asjata kohale, sest just siis kui koosolek algas, tutvustati meile jälle Elmar Seppa kui TTL presidenti ning taas oli tal kavas demonstratiivne lepingu allkirjastamine. Ma isegi ei kuulanud enam kellega, vaid sammusin juba väljapääsu poole.

27. septembril oli Majaka tänava teeninduskoolis taas järjekordne treenerite õppepäev, kuid mind sellele enam ei kutsutudki. Kuna seal on päevakorras asju, mis mind huvitaksid, tahtsin minagi sinna minna, aga tingimusel, et see on sporditeemaline koolitus, mitte kellegi valimissaade!

Veendumaks, et ma seekord sealt juba enne algust välja ei pea marssima, saatsin taas TTL-le kirja, milles avaldasin lootust, et ehk sel korral ei ole kohal mõnd hämara minevikuga poliitikut ja üritus tuleb 100 protsenti spordikeskne. Kuid võta näpust.

Mulle teatati, et tegemist on „osaliselt ka olulise info edastamisega linna spordisüsteemi edaspidisest korraldamisest spordiameti poolt“. Olulise info edastamine oleks seega justkui osaline koolituse teema ja osaline teema oleks siis ikkagi mingi muu? Saadud vastusest järeldasin, et üritus ei ole ikka veel 100 protsenti spordikeskne, vaid on seekord planeeritud ilmselt ka valimiseelse propagandana.

Igaüks võib ise ette kujutada, kelle rahade eest seal seda propagandat koolitusega mestis läbi viiakase. Laste pearahaks jätkus spordi- ja noorsooametil aga igatahes raha poole võrra vähem, kui kevadel. Meie, treenerid, aga peame endiselt lapsed tänavalt saalidesse meelitama...