Esmalt loetelu viimase aja märkidest, kuidas eestlased Venemaasse suhtumist uuendavad — Tallinnas rokkis Venemaa kultusbänd Mumiy Troll, Estonian Air avab õhusilla Peterburgiga, BC Kalev/Cramo korvpallimeeskond läheb eurosarja asemel Venemaal loodud Idaliigasse.

Rääkimata, et tänapäevagi lapsed eelistavad Vene multifilme, kus oluliselt vähem vägivalda kui paljudes Läänest saabunud multikates.

Delfi usub ja loodab, et ka poliitikud suudavad lõpuks avada akna, mis tooks meile Venemaalt kasu, ja ka vastupidi. Meie mälu on suuresti seotud endise N. Liiduga ning loomulikult on raske unustada sealt alguse saanud vaimset ja füüsilist vägivalda. Ometi on just praegu, mil kõik otsivad võimalusi, kuidas areneda või pinnale jääda, sobilik pakkuda kaupu ja teenuseid itta. Delfi teab, et see on keeruline ja ei sõltu sealsete ettevõtjate soovist, vaid Kremlist tulnud käskudest. Nii avalikest kui vaikivatest.

Aga kuidas näidata meilegi vajalikku initsiatiivi Vene suunal? Kui jääda lootma, et Euroopa Liit kõik korda ajab, on natuke petlik, sest Euroopal on Venemaaga üldiselt kõik korras. Vähemalt sellest suunas, kuidas meie proovime suhteid siluda. Energiaallikad on töös ja kaubavahetus enam-vähem toimib.

Meil valitseb Vene teljel suheldes võltshäbi, sest läbimurret kardetakse püüda ja saavutada. Nii võib ju kodumaal saada avaliku hukkamõistu ja poliitilised oponendi kasutavad selle ära… Lapsik, eks. Delfi ootab, et keegi haaraks Venemaaga suhtlemisel initsiatiivi ja püüaks ka tegelikult, mitte vaid kohalike valijate hääli noolides, midagi ära teha. Sest tuleb arvestada, et ka Venemaa on praegu nõrk.