Tihtipeale suhtutakse nii riigi poolt rahastatud programmidesse - inimesed peavad iseenesestmõistetavaks kõiksugu sotsiaaltoetusi, tõrgeteta toimivat tervishoiusüsteemi ja igas olukorras adekvaatset ning hästirahastatud politseiametit.

Selline hoiak tekib siis, kui inimesed harjuvad ära mingi uue hüvega, näiteks riigipoolse panusega teise pensionisambasse. Hüve võimaldanud ressursside kahanemise tõttu tegi riik antud olukorras õige otsuse ning peatas riigipoolsed sissemaksed.

See otsus sai üsna mitmete kodanike ning meediaväljaannete kriitika osaliseks, justkui oleks riigil kohustus pensionsamba sissemakseid teha. Tegelikult oli see riigipoolne vabatahtlik panus, mille tegi võimalikuks riigi sissetulekute suurenemine.

Piraadipartei soov tühistada autorikaitseseadused ning patentiõigused peegeldab ehedalt ülaltoodud suhtumist. Piraadipartei ei hinda kirjanike, kunstnike, muusikute, teadlaste ega inseneride panust meie ühiskonda. Sellega väidab Piraadipartei, et raamatu kirjutamisele, filmi tootmisele või mikrokiibi disanimisele kulutatud aeg, kapital ning inimressurss on väärtusetu ning inimestel peabki olema õigus nimetatud tooteid ja loomingut tasuta tarvitada. See pole aga mitte midagi muud kui vargus!

Piraadipartei sai Rootsis europarlamendi valimistel 7,1 protsenti häältest. Huvitav oleks teada, kui palju neist rootslastest mõistavad, et nad kaevavad iseendale auku? Rootsi majandus sõltub Rootsi firmade käekäigust ning viimased sõltuvad (kas see tuleb piraatidele üllatusena?) autorikaitsest ja patendiõigustest.

Rootsi üks tuntumaid ettevõtteid, Ericsson, on üks maailma suurimaid telekommunikatsiooniriistvara tootvaid ettevõtteid. Kui ei oleks patendiseaduseid, siis Ericssonil ei oleks mõtet kulutada aega, kapital ja inimressurssi arendamaks välja varasemast paremaid riistvaralahendusi, sest piraadid võtaksid nende tehnoloogia üle ning pakuksid sama toodet sama hinnaga, vahest isegi odavamalt. Autoritasu puudumisel kaotaks mõtte ka maailmakuulus rootsi disain.

Piraadipartei sai teadupärast alguse muusikat, filme ja tarkvara vahendavast Pirate Bay -nimelisest veebikeskkonnast. Piraatidele meelepärasel kujul andmete jagamine sai aga võimalikuks ainult tänu patendikaitseseadustele ja nende järgimisele! See andis ettevõtetele nagu Microsoft, Intel, Apple, Sun Microsystems, HP ja IBM võimaluse raha teenida teadmisega, et keegi ei saa ilma litsentsita nende tooteid kopeerida.

Intel ei arendaks välja uusi, kiiremaid mikrokiipe, mille valmistamiseks vajalikud tehased maksavad üle miljardi krooni, kui uute kiipide valmistamiseks vajalikku tehnoloogilist intellektuaalset omandit ei oleks võimalik konkurentide eest kaitsta. Ka Microsoftil ei oleks mõtet parandada Vista turvaauke, kui igaüks võiks turul Vista plaate müüa.

MTÜ Piraadipartei töötab teadlikult Eesti riigi ja kodanike vastu, lõhkudes aeglaselt, kuid kindlalt realiseeruva unistuse teadmistepõhisest majandusest. Kasvavad ettevõtted nagu Playtech, Müomeetria, ELI, NarTest, Fortumo, Nordic Biodiesel, Regio ja Raintree Estonia kaotaksid mõtte, kui ei oleks toimivaid autori- ning patendikaitseseaduseid.

Fakt, et firmad teenivad autoriõiguste pealt kena kasumit ei näita mitte autoriõiguste koormat toote hinnale, vaid firmade oskust enda tooteid maailmaturul müüa. Piraadipartei levitatav sõnum tuleb väga kibedalt meelde kommuniste, kelle sõnul ei tohiks keegi kasumit teenida ning kõik peaks ühiskasutuses olema. Loodetavasti ei saavuta selline naiivne mõtteviis laiemat heakskiitu.