Euroopa liidu eesistujamaa Tšehhi esindajate sõnul jõuti uute riskijälgimisstruktuuride loomises eile hilisõhtul juba põhimõtteliste kokkulepeteni. Täna peaks finantsjärelvalve reformi vundament lõplikult paika saama.

Euroopa komisjoni kava kohaselt luuakse kaks erinevat järelvalveorganit: rahvuslike keskpankade juhtide koosnev nõukogu ning liikmesriikide finantsinspektsioonide koostöövõrgustik. Esimene jälgiks finantsturul tekkivaid riske makrotasandil, teine aga tegeleks ettevõtete tasandi järelvalvega.

Delfi toetab finantsjärelvalvestruktuuride tõhustamist igati. Kuigi praegust majanduskriisi on peetud ka turumajanduse kui majandussüsteemi lõpu alguseks, siis tegelikult ei ole see turumajandus, mis väljavahetamist vajaks. Majanduskriis sai alguse vastutustundetust käitumisest finantsturul, mille üle puudus piisav kontroll. Turumajandusel endal ei ole häda midagi, selle alustalad - vaba ettevõtlus ning pakkumisel-nõudlusel põhinev hinnakujundus - on endiselt tõhusad.

Paistab, et peale euroliidu peab paremat finantsjärelvalvet oma prioriteediks ka USA. President Obama kuulutas kolmapäeval samuti alanuks "finantssüsteemi massiivse renoveerimise". See kõik lubab loota, et maailm tabab ja hävitab järgmise finantskrahhi alged juba eos.