Mäletatavasti pidasid sotsiaaldemokraadid õigeks Tõnismäe monumendi ümber kujundamist pärast väljakaevamiste lõppu. Kahjuks polnud 27. aprilli esimestel öötundidel enam võimalik rahvusvahelist ideekonkurssi välja kuulutada ning siis toetasid ka Jüri Pihl ja Ivari Padar kindlalt monumendi teisaldamist rahu taastamiseks.

”Tänu” aprillikriisile muutus selles valitsuses üheks kõige tähtsamaks Urve Palole usaldatud rahvastikuministri ametikoht. Aprillikriis näitas ära nõrkused senises lõimumispoliitikas, kuid lõi samas hea võimaluse arenguks, sest nii eestlased kui venelased mõistavad nüüd palju paremini lõimumise tähtsust.

Jüri Pihl näitas kindlakäelise sisejulgeoleku tagamisega aprilli lõpus, et üle pika aja on Eestil jälle siseminister, kes seda ametit oskab ja sellega kaasneva vastutuse välja kannab. Siseministri head taset näitab ka Pihli julge otsus alustada kohe ametiaja alguses allasutuste reformimisega, et vähendada mõttetut topelttööd piirivalves, politseis ja kodakondsusametis.

Ajakirjandus pole eriti palju rääkinud viimastel aastatel järjest rangemaks muutunud riigieelarve strateegiast, mis paneb riigi tulud ja kulud paika neljaks aastaks ette. Pikemaajalisem plaan aitab nii valitsusasutusel kui ka paljudel riigieelarvest sõltuvatel elualadel oma arengut paremini kavandada kui raha ühe aasta kaupa jupitades.

Rahandusminister Ivari Padari juhtimisel saadi eelarvestrateegia ja maksupaketi koostamisega ajapuudusest hoolimata päris hästi hakkama. Kuigi kohati muutis ka valitsuskabinet ühel neljapäeval vastu võetud otsust juba nädal-kaks hiljem.

Tunduvalt alaneb järgnevatel aastatel tulumaksukoormus, samas maksustatakse karmimalt alkoholi ja tubaka ning mitme keskkonda kahjustava kütuseliigi tarbimist.

Juba on opositsiooni jäetud Keskerakond ja Rahvaliit silmakirjalikult halanud selle üle, et tänu aktsiisitõusudele satuvad löögi alla vaesemad pered. Tõsi ta on, et kasvav inflatsioon tabab neid peresid, kuhu kuulub suitsetajaid ja topsisõpru. Neile annab maksutõus selge sõnumi — kui tahad oma raha ja tervist säästa, siis joo ja suitseta vähem.

Rääkimata sellest, et tulumaksuvaba miinimumi järk-järguline tõus tuhande krooni võrra suurendab kõige rohkem just väiksepalgaliste perede sissetulekut. Sümboolse tähendusega on see, et tänu uue valitsuse poolt välja pakutud erakorralisele pensionitõusule on keskmine pension tänavu tõusnud üle 20%.

Eesti elanike üldine elatustase tõuseb ka järgmisel aastal. Isegi kui inflatsioon küünib 2008. aastal kuue protsendini, tõusevad nii pension kui keskmine palk samal ajal rahandusministeeriumi hinnangul vähemalt poole rohkem.

Kõige raskem maksupoliitiline otsus uue valitsuse jaoks oli vajadus muuta ettevõtte tulumaksusüsteemi, mis on vastuolus Euroopa Liidu reeglitega. Otsuse ettevõtte tulumaksusüsteemi muutmiseks, mida “maailma parim” rahandusminister Aivar Sõerd ei suutnud kahe aastaga välja pakkuda, pidi uus valitsus ära tegema kolme kuuga. Taas tuli ajapuuduses teha otsus, mis peab rahuldama nii Eesti ettevõtjaid kui Eesti partnereid euroliidus.

Sotsiaaldemokraatide kõige tähtsam ülesanne praeguses valitsuses on tasakaalustada kahte paremparteid. Kui selles valitsusliidus poleks sotsiaaldemokraate, siis juhiks praegu riiki Eestit taasiseseisvumise järgne kõige parempoolsem valitsus. Nii näiteks pakkus valitsusliidu loomisel üks parempoolne partner tõsimeeli välja soovi hakata erastama Eesti kutsekoole.

Ajakirjandus paneb täna kindlasti uuele valitsusele ja selle ministritele uljalt hindeid. Kõige tähtsama hinde selle valitsuse esimesele sajale päevale on juba andnud valijad. See hinne on hea, sest nii sotsiaaldemokraatide, IRL-i kui Reformierakonna toetus avaliku arvamuse küsitluste kohaselt on valimiste ajaga võrreldes tõusnud.