Mitte kellelegi pole enam saladus, et našilased tegutsevad Kremli heakskiidul ja juhendamisel ning eeldatavasti ka rahastamisel. Alles hiljaaegu saime teada, et Tallinna väisanud našilased õhtustasid kallites restoranides ega hoidnud raha kokku ka muude lõbustuste pealt. Kapo vestlused „mälestusmärkidega“ tõid aga ilmsiks, et need noored inimesed ei tea tegelikult siin toimuvast eriti midagi ning on tõenäoliselt vaid Kremli kuulekad, kriitikavabad tööriistad.

Siseminister Pihli läinudnädalane kärgatus kapo aadressil tekitas arusaamatust ning jättis mulje, et Pihlile endale käib teema üle jõu. On ju täiesti ilmne, et kapo ei saa Pihli meedias rohket võimendust leidnud avaldusele vastata sellega, et avalikustab ajakirjanduses abinõude kompleksi, millega našilasi edaspidi Tallinnast eemal hoida.

Našilaste kohtlemist raskendab tõsiasi, et nad on Eestisse pääsenud turismiviisaga ning see, et telkmantlitel, milles nad etendusi annavad, on eemaldatud kõik eraldusmärgid. Eesti Venemaa suursaatkond ei ole viisa andmise tingimusi karmistanud, ka piirivalve töötab harilikus rütmis.

Našilaste üks lähem ja ilmsem eesmärk on kindlasti meediatähelepanu püüdmine ja juba tegelikult lahenduse leidnud probleemi järjepidev „pildil“ hoidmine. Ent kuni nad seal seismas käivad, on meediakajastus paratamatult kohane ja vajalik. Nende ignoreerimine ei ole kindlasti lahendus.

Nii või teisiti oleks nii Eesti julgeolekule kui ka mainele kasulik, kui našilaste avaldustele ja tegudele siinmail saaks vastata konkreetsete viidetega seadusesätetele, mida on rikutud. Selle nimel on vaja siseministri, kapo, piirivalve ja teiste ametkondade tõhusamat koostööd ja kindlasti mitte omavaheliste süüdistuste pildumist.