AVE meeskond tegeleb jõudsalt tuuleveskikaklustega ning unustab seejuures, et inimesed on erinevad ning et meie ühiskonnas eksisteerib endiselt isikuvabadus. Mitte kellelgi ei ole õigust, ammugi mitte kohustust teiste eest mõelda. Mina näiteks ei taha, et mõni padukarsklane tuleb mulle dikteerima, mida ma võin juua ja mida mitte, kas ma võin telekast õllereklaami vaadata või mitte. Kui nad tahavad end kuidagimoodi teostada, siis tegelegu näiteks teleturureklaamidega. Pigem ei tahaks seal reklaamitavast sodist midagi kuulda.

Tsiteerin Delfit: “Ühendus AVE toetab alkoholireklaami täielikku keelustamist ning usub, et sellised teaduslikud uuringud ei anna ka poliitikutele peagi muud valikut. “Paistab, et seni on alkoholireklaami õigustuseks olnud arvamus, et üldiselt tarvitavad inimesed alkoholi mõõdukalt ning pealegi on mõõdukas tarvitamine koguni tervisele kasulik,” rääkis ühenduse AVE tegevjuht Lauri Beekmann. “Kui aga teadus selgitab, et ka mõõdukas koguses tarvitatud alkohol sisaldab terviseriski, siis kuidas saab üks riik lubada sellise asja avalikku propageerimist, mida reklaamimine ju iseenesest on?””

Linnastumise käigus saasteõhu sissehingamine on terviserisk. Kloori sisaldav hambapasta on terviserisk. Ent ometi on meie elu täis asju, mis meie tervist rohkemal või vähemal määral mõjutavad — ning võtta ühiskondliku eksistentsi aluseks neist ühe vastu võitlemine on enam kui idiootlik. Aga just seda karskusühingu tarkpead teevadki. Ole karske, kui sa muidu ei oska ning kardad oma alkoholismiprobleemide tagasitulemist, aga ära sunni oma ajuhiilgustest osa võtma teisi inimesi, kellel selliseid muresid pole.

Alkoholism on haigus. Selle vastu ma ei vaidle. Nagu ei vaidle ka üldise arusaama vastu täis peaga sõitmise suhtes. Ent alkoholireklaami ja alkoholimüügi piiramine ei hoia probleeme ära. Haigusega võideldes ei piisa ainult sümptomite ravimisest. Eemaldada tuleb haiguse allikas ning on enam kui ilmne, et reklaam ei ole alkoholitarbimise allikaks. Pigem on selleks kaaskodanikud ja nende positiivsed/negatiivsed mõjud inimestele.

Noorte joomise taga seisavad vanemad ja nende puudulik lapsevanemaoskus, paadialuste odekolonnitarbimine tuleneb ühiskonna poolt määratletud reeglite vastu eksimisest jne. Inimesed ei mõista, et igasuguste probleemide põhjused on meis enestes. Aga ei — alati peab otsima süüdlast väljastpoolt. Seega, padukarsklased — võidelge oma tuuleveskitega, üritage mängida maailmaparandajaid, ent ärge eeldage, et maailm sellest paremaks muutub.

Üldiselt on sellised AVE-sarnased seltsid sama absurdsed ühingud nagu võiks näiteks olla Mittetapjate MTÜ või siis Mittevarastajate Selts.

Jätke mulle minu õigus näha telekast õllereklaami!

Jätke mulle minu õigus osta öösel kell kolm üks sikspäkk.