Esinemisele järgnes eestlase lühiettekanne, mida seevastu saatis elav arutelu. Seminari hinnates kumas osalejate hulgas läbi arvamus, et välismaalast on kuulata küll värskendav, aga ega nad suurt siinmail toimuvast ei tea.

Eestlaste mõttemaailm näibki olevat läbi elanud põhimõttelise muudatuse. Kui 90-ndatel võrdus inimese välismaine päritolu tarkusega ning tema igat sõna võeti kriitikavabalt kui tõde, siis tänaseks on osatud juba nii oma väärtus kui ka võimed viia maailmatasemele. Ning mis peamine – osatakse neid ka välja mängida.

Nii kirjutame käesolevas Ärilehes muuhulgas sellest, et kuldsete käeraudadega spetsialistide nimekiri kasvab Eestis mühinal. Need on üldjuhul asendamatud või raskesti asendatavad asjatundjad. Üks märk sellest, et oleme jõudnud uuele tasemele. Arenguastmele, kus me väljastpoolt nõu ja oskusteabe saamise kõrval ka vastupidi – suudame seda ise pakkuda. Levinud on küll seisukoht, et eestlane on kehv müügimees, aga eks seegi müüt mõraneb.

Tõsi, võib-olla eestlane enne teeb ja siis räägib.Igatahes, kui suudad enda ideesse investeerima panna tehnoloogiagigandi Inteli riskikapitaliharu, nagu Rain Rannu juhitav mobiilimakseid arendav Fortumo või endise Paypali ühe loojaist Peter Thieli, nagu Jaan Tallinna osalusega personaalset meditsiiniteenust pakkuv Metamed, võid julgelt väita, et ainest on. Käesolevast Ärilehest leiab ka eheda näite Eesti edukatest lasterõivaste tootjatest, kes leidnud tulusa niši.

Aga vähe sellest. Me ostame ise vajadusel oskusteavet üles ja ka traditsioonilistes sektorites. Viimati avalikustati Eesti kapitalil põhineva Roland Lepa juhitud Maag Grupi otsus omandada Soome suuruselt neljas lihatööstus Pouttu. Või kogume kokku ja juhime ise investorite raha nagu Ärilehe kaanekangelane Viljar Arakas, vajamata vahendajaks Skandinaavia või Kesk-Euroopa fonde. Oskusi meil jagub, rohkem enesekindlust.

KOLMAPÄEVASES ÄRILEHES:
*Intervjuu Viljar Arakaga dividendide sotsiaalmaksust, kinnisvarasektorist ja Eestist lahkumisest
*Kuldsed käerauad on Eestis üha levinumad, aga kellele ja milleks?
*Eesti logistikafirma pakib Paldiskis Venemaa rikkurite luksusautosid.
*Eesti väetisetootjat Nitroferti hoiab elus saladuslik Ukraina ärimees.
*Ettevõtjate viis eesmärki, mis tuleks Eesti 100 aasta juubeliks korda teha.