Nagu teate ja olete korduvalt rõhutanud, algab demokraatia erakondadest. Kui erakonnad ise pole sisemiselt demokraatlikud, siis miks peaksid liikmed ellu viima demokraatlikke ideid väljaspool erakonda? Sisedemokraatia toimimine suures erakonnas õpetab demokraatia põhimõtteid tuhandetele inimestele ning sel moel on sisedemokraatial tugeva sümboli tähtsus.

Demokraatia erakonna sees annab erakonna juhtidele tugeva mandaadi, kuid see sunnib neid ka oma plaane laiemalt tutvustama. See vähendab ohtu suletud tagatubade tekkeks. Sisedemokraatia puudusest ja sellest, et liiga paljud tähtsad valikud tehakse väikeses ringis, saab alguse erakondade võõrandumine.

Lähtudes sellest, et olete kandideerimas Reformierakonna esimeheks, kuid samas arvestades, et ka kõigis teistes erakondades on võimalik palju ära teha sisedemokraatia tugevdamiseks, pakun välja kolm ideed, mida võiks Eesti poliitikamaastikule tuua juba nüüd, mil astute valimistulle:

- erakondade juhtide valimised on praegu sündmused, mille käigus kandidaadid tutvustavad seisukohti erakonna sees, kuid veel parem oleks, kui see protsess oleks täiesti avalik ja kaasa saaksid elada, ehk isegi osaleda erakonna toetajad - ja avalikkus;

- kuna erakondade lähiajaloos on olnud kahtlusi sisevalimiste korrektsuses, siis aitaks nende usaldusväärsust parandada valimisvaatlejate kaasamine väljaspoolt erakonda;

- riigi e-süsteemid pakuvad häid võimalusi usaldusväärseteks hääletusteks. Miks mitte kasutada erakonnasisestel valimistel sarnaseid e-lahendusi riigikogu valimistega?

Need on olulised küsimused, milles erakonnad peaksid tegema koostööd. Samad ideed olen edastanud ka Isamaa ja Res Publica Liidu juhtidele.

Kõike paremat soovides,

Anvar Samost