Millisest lättest ammutada neis keerulistes oludes hingejõudu?

Tuleb vaadata maailma eestlase pilguga. Julge olla sina ise, kõlab retsept.

Värskeim näide ajalooteadusest. Euroopa perspektiiv vs rahvuslik perspektiiv. Anti Selartit ja tema kolleege süüdistatakse selja pööramises eestlusele. Õnneks on olemas Mart Helme, kes kirjutab meile Lembitust – eestlaste kuningast.

Pärast rahvaloenduse esialgsete andmete teatavakstegemist puhkes hädakisa, et meid on jäänud terve maakonna jagu vähemaks. Paanikaõhutajad teatasid rahvuse väljasuremisest, vaenulik elementki haaras väitest kinni. Õnneks on olemas õige demograafiateadus. Luule Sakkeus kinnitab, et me ei sure kindlasti välja. Eesti noored Austraalias ja Ameerikas, jätkusuutlikud oleme teietagi.

Võõras meel püüdis urgitseda meie majandusmõtte kallal. Leidus keegi, kes väitis, et Eesti väljatulek kriisist ning majanduslik areng polegi eeskujuks ülejäänud maailmale. Keda või mida esindas Põhja-Ameerika majandusesseist Paul Krugman? Meie president, toetudes psühholoogiharidusele, lõi Krugmani nokauti. Meie rahandusminister naljatles, et ju on Krugmanil väike promill veres.

Rahvuslikule majandusteadusele, kainele ja objektiivsele, toetudes saame öelda, et sama korras nagu demograafia on ka meie ökonoomika.

Mis puudub jääb, on rahvuslik füüsika. Õppigem siin Pakistanilt! Sealsed meistrimehed on ehitanud mootori, mis töötab veega. Leidub kahtlejaid: see olla termodünaamika seadustega vastuolus (samuti pakistanlased, aga nad on õppinud USA ülikoolides). Mis on islamifüüsikal tegemist termodünaamika seadustega?! Kõigevägevama tahtel on Pakistani leiutajad neist köidikuist vabastatud.

Kuus aastat tagasi kõlas üleskutse jõuda viieteistkümne aasta perspektiivis viie rikkama riigi hulka. Ajatelge vaadates pakun, et praegu peaks Eesti olema jõudnud no vähemalt kolmekümne rikkama hulka. Oleme graafikust vist veidi maas.

Miks? Piiramatult tasuta energiat, see on rikkaimate püramiidi tipu eeltingimus. Aga meie füüsikud ei julge olla eestlased. Nad järgivad orjalikult juut Einsteini valeõpetust, võltsprohvet Newton on hägustanud nende vaate. Aeg on lüüa selg sirgu ning ehitada Sampo, mis on teatavasti perpetuum mobile ehk igiliikur.

Andkem vabariigi 100. aastapäevaks eesti füüsikutele Sampo tellimus sisse.

Ning unustagem sõnamoodustis “jätkusuutlik kahanemine”. Kes julgeb vaadata maailma eestlase pilguga, sellele kuulub Eesti tulevik.