Kuuldavasti on Hispaania võtnud sellise hoiaku, et kui ülejäänud ELi riigid ei toeta tema seisukohta Gibraltari asjus, siis blokeerib Madrid omakorda nende püüdlused muudes küsimustes.

Ehk siis Hispaania on valmis muutuma "ühe probleemi riigiks".

Tuleb tuttav ette?

Meilgi käis mõned aastad tagasi kõva pingutamine selle nimel, et Eesti ei muutuks "ühe probleemi riigiks". Et meil oleks rahvusvaheliselt ka midagi muud öelda, kui ainult hoiatada Venemaa eest. Seda rääkis Marko Mihkelson ja pani südamele president Ilves.

Ei tulnud välja, ikka räägime Vene värgist, soovitades oma liitlastel Lääne-Euroopas näha maailma meie silmadega.

Pakun eksperimenti - võtke seisukoht Gibraltari kohta, vihastamata seejuures Madridi ega Londonit.

Lähteandmed.

Hispaania kaotas selle ala Inglismaale 1713. aastal rahulepingu tulemusel. Hispaanlased räägivad, et see ala on okupeeritud. Inglased vaidlevad, et Gibraltari elanikud on avaldanud kindlat soovi olla Londoni all. Hispaanlased kostavad, et nende arvamus ei loe, sest õiged gibraltarlased küüditati omal ajal kodumaalt ära ja need, kes seal praegu referendumeid peavad, on Briti okupandid.

29. augustil sel aastal korraldab üks Andaluusia tööliste ametiühing protestiaktsiooni, kus nad püüavad Gibraltari kasvõi üheks päevaks muuta tagasi Hispaania territooriumiks.

Jumal teab, millise diplomaatilise tüli see Londoni ja Madridi vahel põhjustab.

Küsimus Eesti lugejale - kas olete selles tülis Madridi või Londoni poolel? Arvan vastust teadvat. Meil on siin endalgi probleeme kuhjaga, idasuunalisi, hakkame veel Vahemere-äärse jamaga oma pead vaevama!

Huvitav, mida arvab Yana Toom Gibraltarist?

Silver Meikar teatab eilses EPLis sündmuskohalt, et Kiiev vabastab-vallutab separatistide käes olevaid alasid, jättes seejärel sealse elanikkonna abituna virelema. Samas lehes hurjutatakse europarlamendi saadikut Toomi, kes ei toetanud Venemaad ja Ukrainat puudutavat resolutsiooni. Toomi arvates oli selles ära unustatud Donetski ja Luganski elanike olemasolu.

Meikar ja Toom räägivad samast asjast - Pimeduse ja Valguse vahelises sõjas on võitlusväljal elavad inimesed muudetud eimiskiks. Laastudeks. Liivateradeks ajaloo rataste vahel. Elagu nad Donetskis või Gibraltaris.

Jumal tänatud, et mitte Eestis.

Meie oleme pununud endale mõnusa ja sooja pesa. Meid mõistetakse. Meid ei ähvarda miski.

Või kui, siis ainult järgmise nädala rekordkuumad ilmad.

Hoidke pea külmas!