Kõnes arutlesid Turovskid selle üle kas ja kuidas tuleks loodust kaitsta. Mattias Turovski tõdes, et loodus iseenesest on inimeste jaoks väärtuste allikas, väärides juba selle pärast kaitsmist.

Aleksei Turovski omakorda väitis, et looduse kaitsmine on võimalik läbi inimeste mõtteviisi muutumise - inimesed peavad aru saama, et loodus on tervikuna ressurss, mis väärib kaitsmist. Näiteks ei kaitse elevant loodust, küll aga ta võib kaitsta puud, mis on talle elulise tähtsusega.

Ka inimesele on loodus kui tervik elulise tähtsusega ning seda ei saa osadeks jaotada. „Ressurss on inimesele arusaadav väärtus," tõdes Aleksei Turovski, võrreldes inimkonna käitumist oksa saagimisega, millel ise istutakse.

Mattias Turovski oponeeris talle väitega, et looduse ressursina käsitlemine lihtsalt kinnistab inimeste enesekesksust. „Kas apelsin pole väärtuslik, kui ahvil kõht tühi pole," küsis Mattias Turovski retooriliselt, lisades, et sellise paradigma järgi võiks inimmaailmaga paralleele tuues väita, et ka lektor on õpilastele (inimesena) tühine, kui ta parajasti ei õpeta.

Turovskid lõpetasid arutelu tõdemusega, et terviklikult lähenedes muutub Mattias Turovski idee idealistlikust altruismist ja Aleksei Turovski idee idealistlikust egoismist üheks ja need töötavad koos. Aleksei sõnul võiks altruismi ja egoismi ühtesulandumist nimetada isegi armastuse definitsiooniks.

„Ärge kaitske, vaid armastage loodust, sest me niikuinii kaitseme seda, mida armastame," võttis Mattias Turovski kõne kokku.

TEDxTartu on maailmakuulsa TED-konverentsisarja formaati järgides korraldatud kohalik üritus, kus jagavad oma olulisi saavutusi, kogemusi ja ideid silmapaistvad esinejad erinevatest eluvaldkondadest.