Tigedad pensionärid kirjutavad, et otsekohe tuleks erakonnast välja visata vähemalt kaks meest: Kalle Laanet ja Rainer Vakra, kuna nemad olevat peavoolumeedia ja valitsuse agendid opositsioonierakonnas. Tuleks natuke avada nende asjade ajaloolist tausta.

Saaremaa on olnud alati Mandri-Eestist natuke eraldatud, iseseisev ja põikpäine. Teame sedagi, et kui muistse vabadusvõitluse ajal oli ordu alistanud kogu Eesti, siis jätkasid osiliaanid endiselt oma tasumisretki. Ka Saare-Lääne piiskopkonna ajal vajas Saaremaa eraldi haldamist ja isegi eraldi läbirääkijaid suhtlemises muu maailmaga. Saare talupojad Pühal jõel ei jätnud aeg-ajalt oma jonni, tegeldes ülestõusudega. Teatud reservatsioonidega võiks nende ülestõusude ritta panna ka Saaremaa ülestõusu 1919. aastal, ehkki ajalooline taust oli juba muutunud.

Aleksander Jõeäär on ütelnud, et Saaremaa on tuntud vasakpoolsuse kants. See linnus on meile andnud ka Kalle Laaneti, kes erinevalt Tallinna keskerakondlastest teab, kuidas ses ääremaastunud piirkonnas elatakse. Näiteks Kihelkonna vald on just üks nende nukras seisus valdade hulgas, kus omavalitsusstruktuur kipub olema suurim kohalik tööandja. On päris kibe pill alla neelata, kui ainsad inimesed, kel on piirkonnas tööd, on vallavalitsuse töötajad. Haldusreformiga ei oleks ka vallal enam tööandjana pikka pidu.

Kõige sellega arvestas Kalle Laanet, kui ta läks Riigikokku lihtsate inimeste eest seisma ja tsentristlikke ideid kaitsma. Ja Laanet ei saa aru, mille pärast on tarvis sedamoodi Ühtsele Venemaale silma teha, nagu Savisaar seda teeb.

Pretsedenditu populaarsus

Kuhu me oleme jõudnud – Tallinna linnavõimu esindajad teevad ju lausa agitatsiooni Putinile! Tallinna volikogu korrakaitsekomisjoni esimees Max Kaur teeb avaliku pöördumise: „Eesti hääletab Putini poolt!“ Kas Putin vajab Tallinna ja Max Kauri abi? Ei vaja, ta saab ilma hakkama. Aga just selliste venemeelsete sammude tõttu naudibki praegune parempoolne valitsus täiesti pretsedenditut populaarsust.

Reformierakonnale ja Ansipile antud hääled on ju tegelikult protestihääled. Rahvas ei armasta Ansipit sugugi, aga tema poolt hääletatakse, et ei peaks hääletama meie keskel laiutavate mõjuagentide poolt. Edgar Savisaar ütleb, et parempoolsete valimiste tulemusel on meie rahvaarv vähenenud kolmesaja tuhande inimese võrra. See on ju õige, paarsada tuhat ongi kuhugi kadunud, rahvaloendus toob esile kurva tõe.

See on müüt, et Venemaale ja selle presidendile meeldib nõrk, oma rahvast kaotav ja alandav Eesti. Venemaa on huvitatud stabiilsetest puhverriikidest, sest tema geopoliitilised prioriteedid on mujal. Putinile meeldiks kindlasti Venemaa orbiiti sattunud Eesti, kuid Putin teab väga hästi, et tühja ja laastatud maaga Eesti on väga ohtlik just Moskvale endale. Sellepärast ei vaja Putin selliseid nagu Max Kaur kohe üldse mitte. Ja see on ilmselgelt ka põhjus, miks Vladimir Jakunin katkestas läbirääkimised Tallinna linnapeaga.

Putin ei ole estofiil, aga ta ei ole ka estofoob. Ta on pragmaatiline inimene. Kui Putin töötas Sobtšaki juures, siis tema initsiatiivil loodi Peterburi ülikooli rahvusvaheliste suhete osakond, kus õpetab ja õpib muide palju estofiile. Jakunin kuulub Putini poliitilisse lähikonda ja jagab tema vaateid. Ta võib kahtlustada, et tema rahasid võidakse kuidagi moodi kasutada Eesti sisepoliitikas.

Erakordne edu

Mitte kusagil mujal Euroopas ei naudi parempoolsed sellist edu ja võimu kui meil. Omastatakse töötukassa rahad, Kreekat garanteeritakse, aga Kihelkonna meest ei garanteerita. Inimesed söövad juba metsloomadele mõeldud nisu, kerkivad küll klaasist sambad, aga ei kerki tulud – ja rahvas valib selle valitsuse ikka tagasi!

Mõni vana Euroopa kodanik ei saaks üldse aru rahvast, kes majanduskriisi ajal juba korra ämbrisse astunud seltskonna tagasi valib. Aga see eurooplane ei tea tausta: maamees on sunnitud vana mõisniku tagasi valima, sest rahvas kardab väga isehakanud putinlasi. Ja sellepärast on ka täielikuks naljanumbriks mõnede friikide praegused meeleavaldused peaministri vastu: memmed maalt valisid sellesama Ansipi ju äsja tagasi, mis siin enam rusikate vehelda!

Keskerakond on suur opositsioonijõud, kellel on inimesi ja ajupotentsiaali. Selle kainelt mõtlev osa, kes oma ametikohaga ei ole Tallinna linna toiduahelas, tuleks Eesti poole peale tagasi tuua. Jüri Ratase nimekiri on mõistlik mõte. Aga tarkadel inimestel ei ole kellegagi koalitsiooni minna, eriti kui ka IRL-ist mõistlikud lahkuvad ja andetud karjeristid, kel elamislubade müügist ja kohaliku võimu mõjutamisest kogemus olemas, pukki ronivad.

Mida lähemale jõuavad valimised, seda rohkem üritatakse meile Tallinna TV kaudu selgeks teha, et väga tähtis on tasuta sõidu kehtestamine pealinnas. Samal ajal seisab Lasnamäel üks kirik, millel on ainult seinad püsti. Nii paradoksaalne kui see ka pole, on selle kiriku valmimine ühe Kalle-nimelise saarlase kätes. Sest kuidas kirik valmis ehitada? Aga ikka nii, et Ratas ja Mikser teeksid Toompeal koalitsiooni ja kolmandaks osapooleks kutsuksid näiteks Vaba Isamaalise Kodaniku rikkumata ja naiivsed tegelased. Keskerakondlasest-saarlasest siseminister saaks siis kiriku lõpuni ehitada ja eks avaneks ka Jakunini rahakraanid, sest see oleks alles valitsus, mida usaldataks nii Idas kui Läänes...