Õiguskaitsesüsteemis pole see aga kahjuks sugugi ainus juhtum — pistisevõtus on mitte ainult kahtlustatud vaid ka süüdi mõistetud nii üksi kui grupiviisiliselt toimepandu eest päris mitmeid kõrge, keskmise ja ka alama astme kohtunikke, politseinikke, tolliametnikke ja vangivalvureid. Kohtutäitureist, notaritest ja pankrotihaldureist rääkimata. Korruptsioonist õiguskaitsesüsteemis on veel hullem ainult korruptsioon poliitikas.

Seepärast võrrelgemgi meedias enim laineid löönud poliitiliste sugemetega juhtumite kajastusi.

Keskerakondlastest Tallinna linna transpordiametnikud Mati Songissepp ja Vello Lõugas kõrvaldati mullu ametist umbes samal ajal kui riigi Maanteeameti peadirektor Tamur Tsäkko (IRL) ja Marika Priske (IRLi ministri Juhan Partsi otsealluv). Kõikide nende asjas uurimine käib ja ma kindlasti ei hakka ajakirjanike kombel õigusemõistmisest ette ruttama, kuid võrdlen nende juhtumite kaja meedias. Ühel juhul lugesin üles enam kui nelikümmend viidet Songissepa ja Lõugase parteilisele kuuluvusele; teisel juhul panin tähele kümneid viiteid, kus Tsäkko erakondlik taust oli hoolikalt varju jäetud.

Ajakirjanduspildi järgi näib, et Tallinn on palju suurem kui kogu Eesti. Kuigi ühel juhul on liikunud/ või ka seisnud ühe linna liikluskorralduse miljonid, teisel juhul on aga mingis imelikus pudelikaelas kinni istunud terve Eesti teedeehituse miljardid. Ühel juhul võis Tallinnas tõepoolest mõni liiklusmärk saada kiirema kooskõlastuse, teisel juhul näeme aga riigi peamagistraalide ehituses suuremahulist ja pikaajalist seisakut. Ühel juhul oli võimalik kahju lokaalne, teisel juhul aga üleriigiline, kui mitte nimetada Eesti peateede rahvusvahelist staatust. Riigi peamine tee-ehitaja Toomas Luman on valitsusparteide üks peamine sponsor, kuid meedia ei näe selles mingit seost seisvate teeehitustega. Vastupidi — juhtivad ajakirjanikud esitavad riigi suurimate teehangete eest vastutavatele tippametnikele (ja sellega ka neid juhtivatele poliitikutele) ainult kirglikke kaitsekõnesid.

Või võtame kohtus õigeks mõistetud Pärnu keskerakondlase Mart Viisitamme ja sama linna juhtinud reformierakondlase Vello Järvesalu, kes mõisteti süüdi. Meediakajastuse massi ja tooni järgi oli aga vastupidi — Viisitamme pika kohtusaaga ajal pasundati sellest igast kanalist, õigeksmõistmisel aga kadus see teema aga kusagile veeru-uudistesse. Reformierakonna Pärnu piirkonda juhtinud abilinnapea Järvesalu süüdismõistmine jäi aga enamikule meediast hoopis märkamatuks.

Või võtame kirikuskandaali, mida valitsusparteide näpunäidetel on meedias ristitud ka idarahaskandaaliks. Savisaar pole Keskerakonnale raha saanud. Ja seda kinnitab ka kaitsepolitsei. Sedasama pole aga kaitsepolitsei öelnud teiste erakondade kohta. Ja seda olekski raske teha, sest näiteks SDE nimekirjas kandideerib noormees nimega Jevgeni Ossinovski, kes lubab avalikult kasutada oma valimiskampaanias perekonna raha. Kes veel ei tea, siis Jevgeni isa Oleg on Vene transiidikontserni siinse haru esindaja, kes on Kapo varasemate aastaraamatute tegelane.
Muide kirikuskandaali tippajal detsembri lõpul viibis Eestis majandusminister Juhan Partsi (IRL) juures Vene transiidimagnaat Generalov, kelle kohta samuti ei puudu pühendus Kapo aastaraamatus. Sama mees pidas nüüd kohtumisi ka Tallinna Sadamas, mis kubiseb reformierakondlastest. Uudis sellest visiidist jõudis Eesti meediasse alles 10 päeva hiljem ning mingit erilist sisepoliitilist tähendust sellele ei omistatud.

Mart Laari siseringi kuuluv Eerik-Niiles Kross on roheliste siseministrikandidaat. Põhiliselt tuntud kui rahvusvaheliste sulide Antonio Angotti ja Giovanni Sposato maaletooja, kes pidid erastama Eesti Raudtee. Vähem tuntud kuid mitte vähem oluline pole hellitlevalt luurekoordinaatoriks nimetatud Krossi roll aga Hermann Simmi NATO saladustevalvuri ametisse „sattumisel“. Aga nüüd on ta nn roheliste vabameeste au, mõistus ja südametunnistuse etalon!

Muidugi on Keskerakonnale esitatavad eetikanõuded kõrgemad ning me oleme selle üle uhked. Muidugi pole meil pühakuid ja on patuseid, kuid enamik keskerakondlasi on päris tavalised inimesed, kellele Eestis saatus ehk siiski üle keskmise korda läheb. Nii nagu igas teiseski erakonnas, ma loodan.

Keskerakond on võimule tulekuks kindlasti puhtam kui ükski teine poliitiline jõud. Meie konkurendid on selle eest aastaid hoolt kandnud, meile ausa erakonna märgi rinda kinnitanud ja siiras tänu neile selle ees. Ausalt!

Autor on Tartu ülikooli professor ja Keskerakonna juhatuse liige