Kommentaarides palun lisage ettepanekuid, mis mul kahe silma vahele jäi. Sündmuste valik on äärmiselt subjektiivne, seega ootan ettepanekuid, mitte kriitikat. Sündmuste valiku otsutas mitte ainult olulisus, vaid ka minu isiklikud huvid ja kajastuse hulk kohalikus meedias.

Jaanuar

12. jaanuar: Haiti maavärin

7-magnituudine maavärin Haitil jättis pealinna Port-au-Prince varemetesse, ametlik surnute arv oli üle 230000. Eestlased olid sündmusega tihedalt seotud: annetuste kogumine, riiklik rahaline abi, ekspertite saatmine Haitile. Samuti ÜRO töötaja Tarmo Jõeveer, eestlane, kes päästeti rusude alt.

Veebruar

12. veebruar - 28. veebruar: olümpiamängud Vancouveris

Kanadas võisteldi 15 alal, eestlased osalesid neljal: murdmaasuusatamine, laskesuusatamine, mäesuusatamine ja iluuisutamine. Kristina Šmigun-Vähi võitis Eesti ainsa medali (10 km vabastiilis), murdmaasuusatamises, milles saavutas teise koha. Edukaim sportlane oli Marit Björgen viie medaliga, neist kolm kuldmedalid. Kanada sai kodus väga hästi hakkama, võites enim kuldmedaleid - 14. Mis veelgi tähtsam, Kanada võitis meeste jäähoki kuldmedali.

Kelgutamises hukkus treeningul 21-aastane Gruusia kelgutaja Nodar Kumaritašvili. 

Märts

22. märts: Google teatab Hiinast lahkumisest

Pärast aastaid kestnud vaidlust Hiina valitsusega otsutas Google sulgeda Hiina veebilehe google.cn. Pikka aega oli Google õiguse eest turul püsida lubanud teatud otsingusõnu ja tulemusi tsenseerida. Juba varem oli Hiina valitsus blokkinud sellised veeblilehed nagu Youtube, Facebook, Twitter. Google vastu olid suunatud Hiinas mitmed organiseeritud häkkerite rünnakud (kui tuli välja, et need tulid Hiinast, oli see Google jaoks viimane piisk). Sõnavabadusest on asi seega väga kaugel.

Aprill

14. aprill: purskab vulkaan Fimmvörðuháls Islandil, Eyjafjallajökulli liustikul.

Pursked tõid kaasa suurimad probleemid lennuliikluses Teise maailmasõja järel. Julgen väita, et iga Eesti pere teadis vähemalt ühte inimest, kel lennureis lendamata jäi. Hilisemaid purskeid toimus veel ka mais. Vulkaani lähedal jätkuvad maavärinad, oodata on uusi vulkaanipurskeid.

Mai

29. mai: Norras, Oslo lähedal, toimus Eurovisiooni lauluvõistlus.

Eestlastel läks nagu tavaliselt, mõningaid riike edestasime, poolfinaalist edasi ei saanud. Eestit esindas Malcolm Lincoln ja Manpower 4. Kahjuks jäi Eesti Laul 2010 eelvoorus teiseks Lenna, minu personaalne lemmik.

Paljude arvates teenitult võitis Saksamaa laulja Lena Meyer-Landrut lauluga Satellite 246 punktiga, teine Türgi 170 punktiga.

Juuni-juuli

11. juuni - 11. juuli: jalgpalli maailmameistrivõistlused Lõuna-Aafrikas.

Esimest korda toimus MM Aafrikas. Enne võistlust räägiti palju kohalikest oludest ja eriti turvalisusest. Kuigi varguseid oli, polnud tegemist siiski suure probleemiga, politsei oli valvas. Otseselt puudutas igat fänni vuvuzela, plastmassist pasun.

Hispaania võitis, paljude arvates teenimatult. Mitmed tugevad jalgpalliriigid põrusid, eelkõige Prantsusmaa ja Itaalia, mis ei saanud alagrupist edasi. Palju oli tõelisi kohtunike prohmakaid – ei loetud väravaid, mida oleks pidanud lugema, ei nähtud suluseise, nähti olematuid suluseise jne. FIFA tegeleb siiski selle parandamisega ehk 2014. aastal näeme kahte lisakohtunikku.

August

5. august: Venemaa teatab vilja ekspordi keelamisest põua/tulekahjude tõttu.

Venemaalt levis ka Eestisse nn tatrapaanika, poodides oli tatar otsas. Hiljem, kui paanika vaibus, maksis kõige odavam tatar umbes 50 krooni kilo. Venemaal selgus, et paanika oli kunstlik, kuna laod hoidsid meelega tatart kinni, kuid paanika laienes nii ka teistele teraviljatoodetele. Paljud venelased tulid ka Eestisse puhkama, sest Moskva olid kaetud tulekahjudest põhjustatud tossuga.

September

7. september: Obama seab veto bushiaegsele seadusele, mis annab maksusoodustusi rikastele.

Väga vaikne kuu oli. Obama lükkas tagasi seaduse, mis andis maksusoodustusi isikutele, kes teenisid üle 200000 dollari aastas (see on ca 2,4 miljonit krooni aastas, 200000 krooni kuus, vaesekesed). Seadus võeti vastu juba 2001. aastal, kuid nüüd taheti seaduse kehtivust pikendada.

Oktoober

13. oktoober: Tšiilist päästetakse kaevandusest 33 kaevurit.

Tšiilis päästeti 700 meetri sügavuselt 33 kaevurit, kes olid seal olnud 69 päeva, mis on uus maailmarekord. Juba on tehtud ka esimesed filmid, Hollywoodil on samuti omad plaanid. Tegemist oli tõelise meediasündmusega, sest kohal oli umbes 2000 ajakirjanikku ja lugematult palju toetavat personali.

November

28. november: Wikileaks avaldab 250000 Ameerika diplomaatide teadet, millest 100000 on märkega „salajane“ või „konfidentsiaalne“.

Wikileaksi üks loojatest ja juht Julian Assange kuulutati tagaotsitavaks seksuaalkuriteo tõttu, kuid andis ennast ise võimudele üles. Ta on öelnud, et lõpetab salajaste dokumentide avaldamise, kui riigid lõpetavad inimeste tapmise ja piinamise ning ettevõtted lõpetavad õigusruumi kuritarvitamise.

Detsember

Ootame, äkki juhtub veel midagi olulist. Elevandiluuranniku presidendivalimised, arseenipõhise eluvormi avastamine, kuuvarjutus - midagi siiski on toimunud.