Täna tema kaitstavate Priit Toobali ja Lauri Laasi õigeksmõistmist palunud Nääs toetus Toobalit kaitstes olulisel määral just Hiie tunnistusele selle kohta, kuidas nad Toobaliga Suure-Jaanis käisid kohalikelt keskerakondlastelt annetusi küsimas.

Eelmisel nädalal toimunud istungil rääkis Hiie, kuidas ta neli aastat tagasi, 2-3 oktoobril 2010 käis Toobaliga Suure-Jaanis ja esimesena astusid nad sisse kohaliku keskerakondlane Uno Varese juurde tema pere peetavasse söögikohta. Toobal küsis annetust, Vares käis tagatoas ja tuli sealt 40 000 krooniga, mille annetaski Keskerakonnale, kirjeldas Hiie juttu täna riigiprokurör Inna Ombler.

Seejärel kohtus Toobal keskerakondlane Jaan Mooratsiga ja küsis ka temalt raha annetuseks. Moorats lubas selle peale mõelda, aga ei vastanud kohe jaatavalt. Õhtul toimus Toobali juures napsivõtmine, kuhu tulid Moorats ja Vares ja Mooratsil oli kaasas 30 000 krooni Keskerakonnale annetamiseks, mille ta sealsamas ka Keskerakonnale andis.

Järgmisel päeval käisid Toobal ja Hiie viimase jutu järgi Eeri Palu juures ja küsisid ka temalt annetust. Palu käis majas ja tuli sealt välja 40 000 krooniga, mille annetas Keskerakonnale. "See kõlab nagu muinasjutus," kritiseeris Ombler Hiie eelpoolmainitud kirjelduse usaldusväärsust.

Toobalit süüdistatakse selles, et ta võltsis just nende kolme mehe väidetavalt sularahas Keskerakonnale tehtud sularahaannetuste kassa sissetuleku ordereid.

Ootamatud tunnistajad

Ombler imestas, miks tuli Hiie niivõrd olulise infoga välja alles mitu aastat peale uurimise algust. Ta nimetas seda katseks Toobal raskest olukorrast päästa.

Kaitse tõi eelmisel nädalal Toobali kasuks tunnistusi andma ka Keskerakonna Kagu-Eesti piirkonna koordinaatori Toomas Pauri, kelle sõnul küsis tollal veel Keskerakonna palgal olnud Vares enne 2011. aasta riigikogu valimisi temalt, kas Paur on juba Keskerakonnale raha annetanud, sest tema, Uno Vares, juba on. Nääsi sõnul kinnitab see veelkord, et Vares tegelikult annetas Keskerakonnale, Ombler pidas Pauri tunnistust ebausaldusväärseks.

Nii Vares kui Moorats käisid seejärel uuesti tunnistust andmas ja rääkisid, et nii Hiie kui Pauri jutt pole õige, sest kumbki neist pole Keskerakonnale midagi annetanud ei ülalkirjeldatud moel ega ka kuidagi teistmoodi.

Nääs nimetas Varese tunnistust ebausaldusväärseks, sest Vares oli pahane Toobali peale, kes ta Keskerakonnast vallandas. Moorats aga sõltub Nääsi sõnul Varesest tihedate isiklike sidemete tõttu.

Mida Onksion tegi?

Toobalit ja Lauri Laasit süüdistatakse ka selles, et nad õhutasid endist sotsiaaldemokraatide Tallinna linnavolikogu fraktsiooni nõunik Ivor Onksioni edastama neile infot SDE fraktsiooni tegevuse ja sotsiaaldemokraat Hannes Rummi Gmaili postkasti sisu kohta, millele Onksion juhuslikult ligipääsu avastas.

Nääs ja Ombler olid paljuski ühel meelel selles osas, mida Onksion tegi, erinevus oli selles, et Nääsi sõnul Toobal ja Laasi ei kihutanud Onksioni infot andma, vaid ta tegi seda omal algatusel. Ombleri sõnul oli asi vastupidi ja just Toobal ja Laasi utsitasid Onksioni taga, et temalt saadud info seejärel Edgar Savisaarele edastada.

Nääs väitis, et Rummi postkasti sisu edastamise näol pole tegemist Rummi sõnumisaladuse, vaid privaatsuse rikkumisega. Selles privaatsuse rikkumises oli aga Rumm ise süüdi, sest jättis end Onksioni arvutit kasutades postkastist välja logimata.

Ombler nõudis täna Toobalile kokku 1 aasta ja 3 kuu pikkust vanglakaristust. Laasile nõudis ta 1 aasta pikkust vangistust. Mõlemale mehele nõudis Ombler tingimisi karistust kolmeaastase katseajaga ilma käitumiskontrolli kohaldamata.