2013. aasta oktoobris alustas politsei Meelis Pai suhtes väärteomenetlust paragrahvi alusel, mis käsitles autoriõiguste rikkumist. Ivar Vinkel, kes salvestab loodushelisid ja üllitab neist plaate, süüdistas Paid varastamises. Nimelt ei küsinud Pai temalt luba, et kasutada kaht salvestist oma valimisteks üllitatud linnulauluplaadi jaoks.

Politsei määraski mullu septembris Paile 400eurose trahvi, mille mees aga edasi kohtusse kaebas.

Kohus leidis täna, et kuna 1. jaanuaril muutus paragrahv, mis ennem lubas selliseid tegusid arutada väärteomenetluse korras kehtetuks (nüüd arutab selliseid küsimusi tsiviilkohus  - toim.) ning kuna Meelis Pai suhtes ei ole jõustunud kohtuotsust, siis algatatud väärteomenetlus kuulub lõpetamisele.

Kohus märgib veel, et seadusel, mis välistab teo karistatavuse, kergendab karistust või muul viisil leevendab isiku olukorda, on tagasiulatuv jõud isiku suhtes, keda ei ole selle teo eest karistatud jõustunud otsusega.

Samuti mõistis kohu vahenditest 1625 eurot Meelis Pai kaitsja Indrek Kuke ja Maria Mägi Advokaadibüroo OÜ kasuks. Kaitsjatasu ülejäänud summas 1550 eurot jäi aga menetlusaluse Meelis Pai enda kanda.

Ivar Vinkel ütles Delfile, et seda, kas ta kavatseb uue korra järgi Meelis Pai tsiviilkohtusse anda, ta veel ei ütle. "Tegutsen edasi ja las midagi jääda ka üllatuseks," rääkis Vinkel.

Kui esialgu väitis Tallinna linnapea nõunik Meelis Pai, et valijatele 2013. aastal saadetud heliplaadil olnud linnulaulu salvestas loodusemees Fred Jüssi, siis hiljem selgus, et materjal kuulub hoopis loodushelide salvestajale ja neist plaatide üllitajale Ivar Vinkelile, kes nõudis Pailt salvestise kasutamise eest tagantjärele 35 000 eurot.