Tänasel istungil lootsid pankrotihaldur Peeter Sepper ja võlausaldajaid esindav pankrotitoimkonna esimees Siret Siilbek saada vastuseid mitmele küsimusele, mis olid seotud Total Inkasso OÜ või selle tütarfirmadega.

Näiteks küsis pankrotihaldur Radvilaviciuselt kui Total Inkasso OÜ ja selle tütarfirmade esindajalt, et kes oli see isik, kes võttis OÜ Kraft Majad osamüügi eest sularaha vastu. Samuti soovis pankrotihaldur teada, et kellele OÜ Kraft Majad nimetatud summa ehk 10 000 eurot üle anti ja kus see raha nüüd on (Kraft Majade praegune osanik on Radvilaviciuse advokaat Anto Varik - toim.).

Paraku ei saanud haldur ega pankrotitoimkonna esimees palju targemaks, kuna Radvilaviciuse vastused olid kõik sisuliselt ühte ja samasse auku - mees ei mäletavat.

Nimelt heitis reformierakondlasest poliitik ja näitleja vastaspoolele ette, et enne kohtuistungit anti talle vaid kaks-kolm küsimust, mille kohta istungil küsida plaanitakse, kuid paraku küsiti istungil ka teisi küsimusi, millele ta dokumentatsiooni puudumise tõttu vastata ei saa.

"Ma ei taha valetada ka, aga kui ütlen, et ei mäleta, siis jääb idiootne mulje. Mind kutsuti nagu  bändi viiulit mängima  ja siis lükati trumm ette ning öeldi, et noodid on siin," ei olnud Radvilavicius rahul.

Pankrotitoimkonna esimees ja haldur jätkasid aga küsimuste esitamist, mis viis lõpuks isegi kerge sõnasõjani. Enne ja pärast kohtuistungit üksteise suunas muidu vaid häid sõnu lausunud Radvilavicus ja võlausaldajate esindajad laskusid ka päris emotsionaalsesse vestlusesse.

Kuna aga Radvilavicusel täna küsimustele selgeid vastuseid anda ei olnud, siis lepiti kokku, et küsimustega seotud vastavad dokumendid antakse nädala jooksul üle.

Mainimist väärib asjaolu, et üks päev enne kohtuistungit ilmusid pankrotihalduri sõnul välja kaks sõidukit, mis Radvilavicuse firmast enne pankrotti võõrandadati ja mis olid kadunud olid.

Delfi kirjutas hiljuti, et Total Inkasso OÜ pankrot on äriregistri andmetel tegelikult välja kuulutatud juba 2012. aasta sügisel ning hetkel on käimas järelevalvemenetlus.

Pankrotihaldur Peeter Sepper ütles Delfile, et nõudeid esitati umbes kaheksa miljoni euro ulatuses, millest umbes poole summa ulatuses nõudeid vaidlustati.

Endine suusaäss ning suuärimees Rein Kilgi eksväimees Kokk selgitas Delfile, et Zelluloosi Kinnisvara OÜ, kus Kokk on juhatuse liikmeks, on võlausaldajaks nii Total Inkasso OÜ, Kraft Mööbel OÜ kui Enn Sagari pankrotimenetlustes.

Koka sõnul omandas nimelt Zelluloosi Kinnisvara OÜ AS-lt Swedbank laenulepingust tuleneva nõude Total Inkasso OÜ vastu. Seega oli pank andnud pankrotivõlgnikule laenu, mida tagasi ei makstud ning Zelluloosi Kinnisvara OÜ ostis selle nõude ära. Nõuet tagasid nii Zelluloosi kvartalis Total Inkasso OÜ-le kuulunud kinnistu, Kraft Mööbel OÜ garantii kui ka Enn Sagari isiklik tagatis. Pankrotipessa esitatud nõude suuruseks on Koka väitel 2,8 miljonit eurot.

Mis puudutab aga pankrotimenetlust, siis selles on võlgnik ehk Total Inkasso OÜ juht Radvilavicius oluliselt raskendanud menetluse läbiviimist. Näiteks on mees alustanud erinevaid menetlusi, üritanud takistada vara enampakkumist ning suur osa menetlustes nõudeid esitanud võlausaldajatest on Zelluloosi Kinnisvara OÜ arvates võlgniku juhatuse liikme sõbrad-tuttavad, kelle nõuded suure tõenäosusega tegelikkuses ei eksisteeri.

"Seetõttu oli Zelluloosi Kinnisvara OÜ-l kahtlus võltsitud dokumentide esitamise kohta pankrotimenetlustes ja selles on esitatud ka kuriteoteade, mille alusel on alustatud kriminaalmenetlust. Minule teadaolevalt on pooleli kohtueelne menetlus," ütles Kokk Delfile.

Eriti huvitav detail juhtumi juures on aga näiteks väide, et vahetult enne Total Inkasso pankrotti on firma võõrandanud ka ühingu vara, sh kolm sõiduautot, mille tegelikku kasutamist jätkati kuni päevani, mil kohtutäitur teatas autode arestimisest.

"Menetluse kestel võõrandati need veelkord edasi, kuid kohus võitis tehingud tagasi ja mõistis sõidukid pankrotipessa tagasi. Kahte nendest sõiduautodest ei ole siiski tagastatud senini ning nende asukoht ei ole teada. Ka on kassast puudu sularaha," rääkis Kokk.

Eriti kurioosne on aga tõik, et Radvilavicius asutas selle võlgade sissenõudmisega tegeleva firma 1999. aastal koos ühe toonase allmaailma liidri Kalev Kurega. Kusjuures pikka aega oli Total Inkasso ainuke, mille juhatusse paljude erinevate äridega seostatud Kurg ametlikult kuulus.

Vladas Radvilavicius on leedu päritolu Eesti ettevõtja ja näitleja. Kuigi mehe nimi on aeg-ajalt meediast läbi käinud, siis viimasel ajal on ta olnud avalikkuse huviorbiidis seoses astumisega Reformierakonda ning osatäitmisega popis telesarjas "Pilvede all". Radvilavicius kandideerib ka riigikogu valimistel ja seda Harju- ja Raplamaal, kus oravapartei esinumbriks on peaminister Taavi Rõivas isiklikult.

Total Inkasso pankrot ei ole avalike andmete kohaselt ainuke Radvilaviciuse pankrotistunud äri. Nimelt kuulus vastne reformierakondlane ka 1999. aastast alates Kraft Mööbel OÜ juhatusse, mille pankrot kuulutati välja 2013. aasta kevadel. Nimetatud firmal on äriregistri andmetel senini üleval alates 2011. aastast tekkinud maksuvõlg summas 15 758,41 eurot.

Lisa pankrotimenetlusele on Delfile ja võlausaldajatele teadaolevalt on firmaga seoses algatatud ka kriminaalmenetlus.

Radvilavicius ütles Delfile pärast kriminaalmenetlust puudutava uudise ilmumist, et tema teada ei ole ta üheski kriminaalasjas menetlusalune isik ning tegemist on ühe tavalise ärivaidlusega, mis on kahjuks läinud inetuks ning mida üritatakse mõjutada kõiki vahendeid kasutades.

"Olen olnud tükk aega avaliku elu tegelane, seetõttu ei ole vast juhuslik, et ligi kuu enne valimisi hakatakse „sokutama“ erinevaid moonutatud infokilde minu kohta. Ma käsitlen seda, kui tavalist poriloopimist," ütles Radvilavicius.