Tartu politseijaoskonna juhtivuurija Viktor Võsokovi sõnul on novembri ja detsembrikuu jooksul Tartus politseini jõudnud umbes paarkümmend teadet sissemurdmistest ja vargustest eramajadest, ridaelamuboksidest ja ka korteritest, teatas Lõuna prefektuuri pressiesindaja.

Enim teateid vargustest on politseile tulnud Ülenurme vallast, Ihastest, Vahi külast ja Elva linnast. Võsokovi sõnul on vargad sihikule võtnud uuemad elamurajoonid lootes sel viisil sattuda jõukate majapidamiste peale.

Sisenetud on nii uste, akende kui ka rõduuste kaudu. Sagenenud on juhtumid, kus uste lukud kas muugitakse või lihtsalt lõhutakse lahti. On olnud ka juhtumeid, kus akna või ukse vahele pannakse raudkang ning murtakse see jõuga lahti.

Suurima kahjuga vargus pandi toime detsembrikuus Tartu linnas, kus eramajast varastati ehteid, sularaha ja teisi esemeid kokku enam kui 117 000 euro väärtuses.

Võsokovi sõnul kontrollivad vargad tihtipeale enne sissemurdmist, kas keegi on kodus või mitte. Näiteks võidakse koputada akendele, katsuda ukselinki või tutvustada end mõne ametkonna esindajana ja seeläbi infot koguda. „Varaste tabamisel aitaks, kui kõikvõimalikest kahtlastest liikumistest naabruskonnas koheselt politseile teada antaks. Samuti on suureks abiks, kui taoliste kummaliste liikumiste puhul oleks võimalik üles kirjutada võõraste autonumber või isikute tundemärgid,“ sõnas Võsokov.

Politsei soovitab oma koduuks lukustatuna hoida nii kodust lahkudes, uneajaks kui ka kodus viibides. Samuti soovitab politsei oma hinnalisem vara kindlustada ning vastavalt võimalustele paigaldada eluruumidesse valvesüsteemid ja õuele anduritega valgustid.