Politsei asus selgitama, kust laps pärit on ning mõneajase otsingu järel viitas laps Kalevipoja tänaval asuvale majale, milles tundis ära oma kodu, teatas PPA.

Politseinikud sisenesid korterisse, kus avastasid diivanilt veel ühe alla aastase väikelapse. Politseinike saabudes tuli tagumisest toast välja unine 17-aastane noormees, kes väitis end olevat laste onu. Küsitlemise käigus selgus, et ema oli lapsed andnud tema hoolde, kuna pidi pakilistel põhjustel Võrust lahkuma. Noormees oli lapsed magama pannud ning seejärel ka ise magama läinud, kuid öösel oli üks lastest end riidesse pannud, korterist lahkunud ja Võru linna peale seiklema läinud.

Politsei selgitas, et lapsi hoidnud noormees oli kaine. Politsei teavitas olukorrast lastekaitsetöötajaid ja kiirabi. Meedikud vaatasid laste tervisliku seisundi üle ning toimetasid nad esiti Lõuna-Eesti haiglasse arstide hoole alla. Politseil ei õnnestunud öösel laste ema telefonitsi tabada, pühapäeva hommikul kella 10.15 ajal pöördus laste ema ise korrakaitsjate poole ning tundis huvi, kus ta lapsed on. Juhtumi lahendamisega tegeleb edasi lastekaitse ja noorsoopolitsei.

Võru politseijaoskonna juht Madis Soekarusk ütles, et sellise vahejuhtumi tagajärjed võinuks olla kordi traagilisemad, kui last poleks linnast uitamast leitud ning ta teadmata suunas edasi oleks jalutanud.

„Analoogsete vahejuhtumite välistamiseks ei ole hilja, kui iga lapsevanem mõtleb nüüd korraks läbi, kui lihtsalt tema laps ust avada suudab. Hoolimata sellest, on see siis avatud või lukustatud. Lapsed on nupukad ja tegusad ning arvestamata nende vanust tuleb eos vältida olukordi, kus nad teadmatusest iseennast selliselt ohtu panevad,“ selgitas Soekarusk. Ta lisas, et lapse turvalisuse tagamine on ennekõike tema vanemate kanda. Kui vanem sellega aga teatud põhjustel toime ei tule, sekkub riik lapse kaitseks.