„See on täiendav samm selleks, et oleks võimalik kontrolljoon maha märkida ja kõigile oleks arusaadav, kus on Eesti Vabariigi territoorium ja kus Vene Föderatsioon,“ rõhutas siseminister Hanno Pevkur.

Koordinaatide sätestamine valitsuse määruses annab täpsema õigusliku aluse kontrolljoone demarkeerimise ettevalmistamiseks ning vajadusel eramaa omanikega läbirääkimisteks vajalike tööde läbiviimiseks.

„Valitsusele piiri kontrolljoone kehtestamise volituse andmine võimaldab alustada kontrolljoone demarkeerimiseks ettevalmistavaid töid nagu maade mõõdistamine, piiririba aluse maa riigivarana arvele võtmine, piiririba rajamine ja piirirajatiste ehitamine. See loob ka tingimused ajutise kontrolljoone tehnilise valvega katmiseks,“ selgitas siseminister Hanno Pevkur täna riigikogu põhiseaduskomisjoni esimehele Rait Marustele saadetud kirjas.

Praegu valvatakse ajutist kontrolljoont Piirivalveameti peadirektori 2006. aasta käskkirjaga kinnitatud koordinaatide alusel. Riigipiiri seaduse muudatus on hetkel Riigikogu menetluses ning läbinud I lugemise (701 SE).