Deklaratsioonil esitatud andmete põhjal sisaldas Dubaist saabunud konteiner 1557 kasti vesipiibu sütt. Lähemal kontrollimisel tuvastasid tolliametnikud, et nimetatud kaupa oli vaid 197 kasti. Ülejäänud osa konteinerist oli täidetud 51 erinevat marki aromatiseeritud vesipiibutubakaga koguses 8178 kilogrammi.

Maksu- ja tolliameti uurimisosakonna juhataja Rain Kuusi sõnul viitab kinnipeetud kogus, et kauba sihtriigiks ei olnud Eesti. „Siinsele salaturule jõudes oleks aga riigile tehtud kahju ulatunud 500 000 euroni,“ märkis Kuus.

„Piiriülese salakauba avastamisel on keskseks teguriks koostöö teiste riikidega. Ka antud avastuse puhul aitas meid ebaseadusliku saadetise tuvastamisel infovahetus Saksamaa tolliga,“ lisas Kuus.

Ka riigiprokurör Taavi Pern ütles, et rahvusvaheliste kuritegude avastamisel on koostöö teiste riikidega väga oluline. „Kuna kurjategijad ei toimeta ammu vaid ühe riigi piires, siis ei saa seda teha ka õiguskaitseasutused. Seetõttu vahetame paljude riikidega operatiivselt informatsiooni, et kuritegude toimepanemist tõkestada,“ selgitas Pern.

Salakaubaveo eest näeb karistusseadustik ette kuni 3 aastat vangistust. Antud juhtumis kellelegi seni kahtlustust esitatud ei ole. Kriminaalasja menetleb maksu- ja tolliameti uurimisosakond ja juhib riigiprokuratuur.