Saaremaa linnutundja Mati Martinson ütles, et tänavu, külmal ja lumerohkel talvel on sarnased seigad, kus linnainimene kohtub oma õuel kodukakuga, üha tavalisemad. “Põhjus on ilmselgelt selles, et kodukakud on metsas näljas, kuna ei saa paksu lume alt niigi väheseid hiiri ja rotte kätte. Seetõttu nad kas surevad või tulevad linna toitu otsima,” vahendab Meie Maa.

Ühtlasi julgustas Martinson nii linna- kui maainimesi, kelle õuele kodukakk või viu söögi otsingule satub, neid võimaluse ja soovi korral toitma. Nii õnnestuvat ehk mõnigi hing neist päästa, möönis linnutundja, lisades, et kodukaku meelispala on liha ja kala.

Surnud kodu- või muu kaku leidmisel palus Martinson lindu kindlasti mitte ära visata, vaid hoopis üles korjata, külmas hoida ning toimetada kas otse temani või riikliku looduskaitsekeskuse Saare regiooni maa ja planeeringu spetsialisti Veljo Volke kätte.

Surnud kodukakk on väärt infoallikas uurimise, sulgede ja lahkamise tarbeks.
Kes aga surnuna leitud linnust topist soovib, võib Mati Martinsoni sõnul pöörduda teadaolevalt Saare maakonnas ainsa hobi korras topiseid meisterdava ja Kõljalas elava Andres Tamme poole.