Kui varasemalt kasutasid petturid skeemi, kus politseinikena esitledes nõuti liiklusõnnetuse vormistamata jätmise eest raha, siis nüüd on lisaks levinud juhtumid, kus telefoni toru otsas on kas mõne õnnetuse põhjustanud nutuse häälega poeg või advokaat. Viimane teeb teatavaks, et kukkumise tagajärjel on kannatada saanud tüdruk, kes vajab haiglaravi. Et asi ei jõuaks kohtuni, tuleb kannatanutel välja käia suuri summasid.

Ida prefektuur on käesoleval aastal alustanud juba kuus kriminaalmenetlust, kus kannatanud on raha maksnud. Kahel juhul on jäänud juhtumid katse staadiumisse, sest kuritegu ei õnnestunud erinevatel põhjustel lõpuni viia.

Esmaspäeval tabati Leedu kodanik, kellele 90-aastane naine andis Kohtla-Järvel lausa pangakaardi sularaha väljavõtmiseks. 19-aastane noormees peeti kahtlustatavana kinni. Prokuratuur taotles kohtult tema vahistamist ning kahtlustatav mees võeti maakohtu loal kohtueelse menetluse ajaks vahi alla.

Jõhvi politseijaoskonna menetlusteenistuse vanem Tarmo Kütt nendib kahetsusega, et jätkuvalt usuvad inimesed pimesi neid lugusid ja annavad raha infot kontrollimata võõrastele üle. „Kuigi osad kannatanud nendivad, et on kuulnud petturitest, langevad nad siiski manipulatsiooni ohvriks. Telefoni teel pidevas kontaktis olles lisatakse emotsionaalset pinget, mistõttu inimesed ei suuda säilitada rahu ja kontrolli oma tunnete üle. Kriitilises olukorras keskenduvad inimesed oma lähedaste päästmisele ega kaalu võimalust esitatud väidete kontrollimiseks,“ ütles Kütt.

Taoliste juhtumite vältimiseks aitab väga palju ennetustöö vanemate inimestega, samuti tuleb viia nendeni sõnum, et:
- petturiga pole mõtet pikki vestlusi pidada, sest siis toimubki psühholoogiline veenmine;
- kõne tuleb kähku lõpetada ja teha kontrollkõne lapsele, kui teda kohe kätte ei saa, siis teha järgmine kõne sugulasele või mõnele teisele lähedasele inimesele;
- Eestis ei toimu õigusrikkumise eest käest kätte sularaha maksmist;
- alati saab abi paluda või infot kontrollida politseist helistades lühinumbrile 110.

Politsei palubki kõigil, kellele kõne on tehtud, sellest ka koheselt teada anda. „Võib leiduda ka neid, kes on raha maksnud, kuid hiljem aru saanud oma teost ning häbenevad seda. Andke ikka juhtumitest teada, sest ühisel jõupingutusel saame petturid tabada ja neile õiglased karistused määrata,“ lausus lõpetuseks Kütt.

Inimeste teadlikkuse tõstmiseks riputab politsei kaupluste, apteekide, terviseasutuste jne ustele ja ka teistesse avalikesse kohtadesse vastavasisulised hoiatussildid Virumaal tegutsevate kelmide kohta.