Tartu maakohus tunnistas 26-aastase naise kokkuleppemenetluses süüdi oma vastsündinud lapse tapmises ning mõistis talle kahe aasta ja kuue kuu pikkuse vangistuse, millest kohe ärakandmisele kuulub kuus kuud vangistust. Ülejäänud vangistus mõisteti naisele tingimisi ühe aasta ja kuue kuu pikkuse katseajaga, mille jooksul peab ta alluma kriminaalhoolduse kontrollnõuetele, teatas Tartu kohtute pressiesindaja.

Menetluskulude katteks peab süüdistatav tasuma 1500 eurot.

Eelmise aasta 18. juulil saabus politseile teade, et Tartu ülikooli kliinikumi naistekliinikusse toimetati 1987. aastal sündinud naine, kelle sõnul oli ta sünnitanud kodus lapse surnuna. Täpsemate asjaolude väljaselgitamiseks alustas Lõuna prefektuuri lastekaitsetalitus kriminaalmenetlust.

Kohtueelses menetluses kogutud tõendid viitasid lapse vägivaldsele surmale. Prokuratuur esitas naisele süüdistuse karistusseadustiku § 116 järgi, mis käsitleb ema poolt vastsündinu tapmist ning mille eest näeb karistusseadustik ette isiku süüdimõistmisel kuni 5aastase vangistuse.

Prokuratuur saatis kriminaalasja üldmenetluses kohtusse. Kuna seadus võimaldab kohtus nimetatud kuriteo arutamist kokkuleppemenetluses, siis enne kohtuistungi algust toimusid läbirääkimised süüdistatava, tema kaitsja ja prokuröri vahel. Kuna süüdistatav ei olnud varem karistatud ja ta tunnistas oma süüd, oli prokurör nõus šokivangistuse kohaldamisega.


Kuigi naine on süüdiv, on tal ekspertiisiga kindlaks tehtud teatud psüühilised probleemid. Samuti on tal keeruline isiklik ja perekondlik olukord.


Tänane kohtuotsus on vaidlustatav 15 päeva jooksul.