Aleksei Maksimov (50) mõisteti süüdi süüdi kanepi kasvatamises ja lisaks kuriteole kihutamises ning karistuseks mõisteti talle 1 aasta vangistust, mida ei pöörata täielikult täitmisele, kui ta ei pane 18-kuulisel katseajal toime uut tahtlikku kuritegu.

Sama kohtuotsusega tunnistati kanepi kasvatamises süüdi Nikolai Belinikin (42) ning karistuseks mõisteti 4 aastat 3 kuud vangistust.

Aleksandr Maksimov (29) tunnistati samuti süüdi ja mõisteti karistuseks 3 aastat vangistust, millest kuulub kohesele ärakandmisele 2 kuud ja ülejäänud vangistuse osa (2 aastat 9 kuud 28 päeva) ei pöörata täitmisele, kui isik ei pane 4-aastasel katseajal toime uut tahtlikku kuritegu.

Maris Meirensile (40) mõisteti kanepi kasvatamise eest 4 aastat 5 kuud vangistust.

Rein Laks (41) sai karistuseks 3 aastat 5 kuud vangistust, mida ei pöörata täielikult täitmisele, kui isik ei pane 4-aastasel katseajal toime uut tahtlikku kuritegu.

Otsusele saab esitada apellatsiooni.

Maksu- ja Tolliameti uurimisosakonna töötajad avastasid Ida-Virumaalt kanepikasvatuse ning pidasid seoses sellega kinni neli Eesti ning ühe Läti kodaniku. Kasvatusest saadi kätte 385 kanepitaime.

5. ja 6. jaanuaril peeti kinni Läti kodanik Maris (40) ning Eesti kodanikud Rein (40), Nikolai (41), Aleksander (28) ja Aleksei (50). Mehi kahtlustatakse Ida-Virumaale ebaseadusliku kanepikasvatuse rajamises, kust saadi kätte 385 kanepitaime. Arvestuslikult oleksid kurjategijad kogunud neilt taimedelt üle 11 kilogrammi õisikuid, millest saadava narkootilise aine turuväärtus oleks olnud üle 220 tuhande euro.

Maksu- ja Tolliameti uurimisosakonna juhataja Rene Kanniste sõnul oli selle juhtumi puhul tegemist taas piiriülese kuritegevusega, mille juhtfiguurid on seotud varem kuritegeliku käitumisega silma paistnud inimestega. „Hinnanguliselt oleksid kurjategijad selle koguse narkootilise aine müügist teeninud Eesti turul ligikaudu 220 000 eurot. Teadaolevalt ei olnud kanepi saak mõeldud Eesti turule vaid Skandinaavia maadesse, kus selle eest oleks kallimat hinda saanud. On hea, et suutsime tõkestada suure koguse narkootilise aine turule jõudmise, sest tegu oli esimese selle kanepikasvatuse saagiga,“ lisas Kanniste.