Eesti Päevaleht kirjutas tänavu aasta alguses, et riigikogu saadik Urbo Vaarmann sai juba eelmisel suvel süüdistuse PRIA-lt hiigeltoetuse väljapetmises ja ametnikule pistise andmises.

Kuna Vaarmann sai aga kohalike valimiste järel riigikogu liikmeks, siis kehtis talle alates eelmise aasta sügisest saadikupuutumatus ja seda ka tagantjärele.

Saadikupuutumatust saab õiguskantsleri ettepanekul ära võtta ainult riigikogu ise. Kohus tegigi tänavu jaanuaris peaprokurörile ettepaneku taotleda õiguskantslerilt Vaarmannilt puutumatuse äravõtmist. Mullu oktoobri lõpus saatis toonane õiguskantsler Indrek Teder aga riigikohtule taotluse tunnistada kriminaalmenetluse seadustik osaliselt kehtetutuks.

Veebruaris otsustas riigikohus, et ei rahulda õiguskantsleri taotlust ja leidis, et kriminaalmenetluse seadustiku sätted, mis annavad riigikogu liikme suhtes tehtavate menetlustoimingute ja poliitilise erapooletuse kontrollimise õiguskantsleri ainupädevusse, on põhiseadusega kooskõlas.

Seega viidi tänavu märtsis riigikogus läbi hääletus ja otsustati võtta saadikupuutumatuse keskerakondlastelt Priit Toobalilt, Lauri Laasilt ja Urbo Vaarmannilt. Vaarmanni saadikupuutumatuse äravõtmise poolt hääletas 64 ja vastu 13 riigikogulast ning peale puutumatuse kaotamist esitas prokuratuur mehele süüdistusakti.

Vaarmann on nüüd juba mitmes keskerakondlasest saadik, kes tänavu kohtu alla on sattunud. Nimelt mõistis Harju maakohus reedel süüdi riigikogu liikmed Priit Toobali ja Lauri Laasi eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele kihutamises ning Toobali süüdi lisaks veel dokumendi võltsimises.

Kohus tunnistas Toobali süüdi ja mõistis talle liitkaristuseks ühe aasta tingimisi vanglakaristust. Laasi mõisteti samuti süüdi ja karistuseks mõisteti talle üheksa kuud tingimisi vangistust.

Süüdi jäi ka juriidilise isikuna Keskerakond, kellel mõisteti karistuseks 10 000 eurot.

Tänavu jäi lõplikult süüdi ka maadevahetuse kohtuasja üks osalisi riigikogulane Ester Tuiksoo, kes pidi lahkuma nii riigikogust kui ka Keskerakonnast.