19. augustil helistati lõuna paiku Haapsalus elavale vanemale prouale ja teatati vene keeles, et tema sugulane on hädas ja tema abistamiseks tuleb raha maksta. Sellise, varasemast tuttava skeemiga, peteti vanaproualt välja raha ja väärismetallist ehteid. Analoogse sisuga kõne tehti samal päeval veel teiselegi eakale daamile, kuid sel korral ei õnnestunud kurjategijatel raha ega väärisesemeid välja petta, kuna sündmusesse sekkusid sugulased ja politsei.

Mõne tunni pärast peeti kaks Leedust pärit kurjategijat kinni ja paigutati politsei arestimajja, kahtlustatavatena peeti kinni 19- ja 27-aastane mees. Juhtumite uurimiseks alustati kriminaalmenetlust karistusseadustiku kelmust käsitleva paragrahvi alusel. Politsei teatas, et info liikus kiiresti ning kogukonna ja korrakaitsjate vahel toimis hea koostöö.

Lääne ringkonnaprokuratuur taotles 21. augustil Pärnu maakohtult kahtlustatavatena kinni peetud meeste vahistamist, kohus rahuldas prokuröri taotluse ning mehed võeti kohtueelse uurimise ajaks vahi alla.

Võõrastelt isikutelt tulnud kõnedesse, milles küsitakse raha või kompensatsiooni õnnetuse või süüteo tagajärgede katteks, tuleb suhtuda ettevaatlikult ja raha ei tohi maksta, hoiatab politsei. Sellistest kõnedest tuleks esimesel võimalusel teavitada politseid lühinumbrile 110.

Politsei paneb inimestele südamele, et oma eakaid sugulasi ja tuttavaid tuleks levivast pettusest teavitada ning neid hoiatada. Eriti kehtib see lähikonnas elavatele eakatele vene keelt kõnelevate inimeste puhul, sest tundub, et nemad on kelmide peamine sihtgrupp. Eakate inimeste tähelepanu tuleb juhtida sellele, et ükski ametiasutus ei aja asju sularahaga arveldades ning sugulase näilise abistamise asemel toetatakse hoopis kurjategijaid.