"Olin kutsutud Eesti Euroopa liikumisse tööle. Olin ühehäälselt valitud juhatajaks. Paljud nõukogu liikmed süüdistasid varasemat juhatajat (Ulrika Hurta) Euroopa Liikumise halvas seisus, sest oma hariduse puudumise ja suutmatuse tõttu ei suutnud organisatsiooni juhtida," rääkis Galojan oma sõnavõtus, kui oli keeldunud selles kohtuastmes prokuröri küsimustele vastamast. Keeldumise põhjustest loe siit.

Galojani sõnul oli tema ülesandeks juhatajana taastada Eesti Euroopa Liikumise maine ka rahvusvaheliste partnerite silmis. "See ei ole noorteorganisatsioon, aga selleks ajaks oldi taandunud sellele, et saadi Hansapangast miljon krooni ja elati mugavalt."

Seda asuski Galojan enda sõnul muutma.

"Kõik kulud, mis on tehtud, on tehtud nõukogu esimehe teadmisel vastavalt kokkulepetele. Enamik Eesti Euroopa Liikumise tööd käib suusõnaliselt. Kokkulepete kohaselt minu töötasu ja hüved pidid olema hoopis teised, kui Ulrika Hurdal. See tulenes minu töökogemusest ja kontaktidest, minu haridusest. Seal olid esinduskulud, aga see kõik oli suusõnaline."

Galojani sõnul võis ta suusõnalisel kokkuleppel EEL nõukogu esimehe Riivo Sinijärvega oma äranägemise järgi raha kulutada, kokkulepe riiete ostmise osas oli selline, et kui tegu on vajalike tööriiete, esindusriietega, siis neid oli tal võimalik soetada.

Prokurör tegi selle tunnistuse järel taotluse esitada veel üks küsimus juba varem tunnistajana üle kuulatud Riivo Sinijärvele, Eesti Euroopa Liikumise nõukogu esimehele, kellega Anna-Maria Galojanil tema kinnitusel need suulised kokkulepped olid.

Kohus andis loa Riivo Sinijärve täiendavalt küsitleda ning prokurör küsis temalt, kas tal oli kokkulepe, mille kohaselt lubati tasuda Anna-Maria Galojani esinduskulud.

"Nõukogu oli otsustanud, et uus juhataja jätkab eelmisega samadel tingimustel. Nõukogu esimees ei ole jumal, et tal oleks õigus selliseid kokkuleppeid teha," ütles Sinijärv ja lisas, et raha eraldamine ükskõik milleks sai tema sõnul toimuda ainult projektide eelarvete järgi.

"Ütlen siis uuesti, et ei, sellist kokkulepet ei olnud," täpsustas Sinijärv.

Allkiri saadeti ekspertiisi

Taotlusi esitades soovis Anna-Maria Galojani kaitsja Sven Sillar saata ekspertiisi dokumendi, millel Galojan oma allkirjaga kinnitab 700 000 krooni võlgnemist EEL-le. Galojan on korduvalt kinnitanud, et sellel dokumendil on tema allkiri võltsitud ja tema sellele alla kirjutanud ei ole.

Ehkki prokurör ütles, et eeluurimise käigus on Galojan kaks korda kinnitanud, et tema on selle allkirja andnud, rahuldas kohus taotluse allkiri ekspertiisi saata.