Tartu maakohus mõistis Marko Pritsi (36) talle esitatud süüdistuses teise inimese surma põhjustamises ettevaatamatusest õigeks kuriteotunnuste puudumise tõttu.

Kohus leidis, et ööl vastu 15. detsembrit 2012 Võrus Koidula tänavas asuvas ööklubis turvatöötaja ametiülesandeid täitnud Pritsi käitumine ei põhjustanud klubis viibinud alkoholijoobes 18-aastase neiu surma ning tegu oli traagilise õnnetusjuhtumiga.

Süüdistuse loogika kohaselt põhjustas neiu surma see, et Prits saatis ta ööklubist välja ning ka see, et turvatöötaja ei tundnud huvi, kus kannatanu üleriided asuvad ja kas viimasel on võimalik sellises seisundis ohutusse paika jõuda.

Kohtus ei leidnud tõendamist, et Pirts suunas neiu klubist tänavale, vaid see, et ta suunas neiu garderoobist välja klubi vahekoridori. Kohtu arvates ei tulenenud üleriiete kohta täisealiselt klubikülastajalt küsimine või riietamine turvamehe kohustuste hulka ei seadusest, ametijuhendist, üldisest hoolsuskohustusest ega tavast. Samuti ei teinud Prits neiule takistusi üleriiete kättesaamise osas.

Üldist hoolsuskohustuse rikkumist ei saa kohtu arvates ette heita, kuna see on väga ebamäärane ning subjektiivne. Sellisel juhul peaks kannatanu surma põhjustamise eest ettevaatamatusest vastutama kõik, kes nägid teda ilma üleriieteta klubist lahkumas ning mööda tänavat liikumas. Ööklubi asub keset Võru linna, kus oli sel ajal hulgaliselt rahvast. Prits ei saanud rahvarohkes kohas ette näha tagajärge, et neiu võib ära külmuda, et ta ei küsi abi, kui ta seda vajab ja et ta kõnnib üleriieteta linna keskusest tühermaale.

Turvameest süüdistati neiu surma põhjustamises ettevaatamatusest, mille eest näeb karistusseadustik ette kuni kolmeaastase vangistuse.
Ööklubi Club Tartu turvamees kohtu all

2012. aasta lõpus Võrus 18-aastase Tairi Kalbergiga aset leidnud juhtum pälvis toona avalikkuse suurt tähelepanu. Nimelt selgus, et neiu oli detsembris Võrus ööklubis pidutsenud ning seejärel segastel asjaoludel üleriieteta klubist väljunud.

Politsei kuulutas neiu tagaotsitavaks ning peagi leiti tema surnukeha Koreli oja lähistelt Tartu tänavalt. Ekspertiis selgitas, et neiule oli saanud saatuslikuks alajahtumine.
Kohtuistung Võrus