Eesti Energia teatas, et tegu polnud varingu ega plahvatusega ning prokuratuuri kinnitusel on meeste surma põhjus selgitamisel. "Neil ei olnud väliseid kehavigastusi," sõnas prokuratuuri pressiesindaja Jelena Filippova. Tema sõnul ei ole teada, millal õnnetus täpselt juhtus.

Delfi kaastöötajale teadaolevatel kinnitamata andmetel võis tegu olla gaasi-, kuid arvatavasti mitte vingumürgitusega.

Filippova sõnul ei saa uurimise varajases staadiumis kinnitada mingeid ohutuseeskirjade täitmise kohta käivaid väiteid, näiteks, et kaevanduses rikutakse tõsiselt ohutuseekirju, sest hapnikumaski asjata kulutamise ja töökohalt lahkumise eest saab karistada.

Delfi kaastöötaja kinnitamata andmeil pidid hukkunud töötajad väljuma kaevandusest juba kell 16, ent mitte keegi ei pannud tähele, et kaks meest on kadunud. Meeste surnukehad avastati alles pärast kella 21.

ERR-i korrespondent Ago Gaškov ütles raadiouudistele, et hukkunute surnukehad leidis uus vahetus. Surnukehad olid vägivallatunnusteta, välistatud on varing ja plahvatus ning ka see, et nad jäid kaevandusmehhanismide alla või vahele, vahendab ERRi uudisteportaal.

"Üks oletus on, et tegemist oli gaasi- või vingumürgistusega. Ja et umbteel oli probleeme ventilatsiooniga," vahendas Gaškov spekulatsioone.

Eile õhtul Estonia kaevanduses toimunud õnnetuses hukkunud töötajad olid 18-aastase staažiga 1976. aastal sündinud Nikolai ja 1977. aastal sündinud Igor. Mõlemad mehed töötasid kaevanduses läbindajatena, kes rajavad maa all kaevanduskäike.

Juhtunu osas on algatatud kriminaalmenetlus karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb töötervishoiu- ja tööohutusnõuete eiramist ettevaatamatusest, kui sellega on tekitatud inimesele raske tervisekahjustus või põhjustatud inimese surm.

Viru ringkonnaprokuratuuri prokuröri abi Sigrid Nurm ütles ERR-i raadiouudistele, et esialgsed menetlustoimingud on politsei poolt läbi viidud.

"Praegu selgitatakse välja seda, kas kõik seadmed, mida kasutati olid korralikud ja töökõlblikud – kas on rikutud tööohutuse nõudeid, kas isikutele olid antud isikukaitsevahendid. Määratud on ekspertiisid saamaks teada, mis oli isikute surma põhjus," sõnas ta.
„Avaldame kaastunnet hukkunute perekondadele, lähedastele ning kolleegidele. Pakume sel raskel ajal psühholoogilist nõustamist nii hukkunute lähedastele kui ka lähimatele kolleegidele, aga ka rahalist tuge perekondadele,” ütles Eesti Energia Kaevanduste juhatuse esimees Veljo Aleksandrov ettevõtte teatel.

Õnnetuskohal on tööd peatatud, seal toimetavad uurijad, mujal kaevanduses jätkub tavapärane töö, teatas Eesti Energia. Õnnetuse asjaolusid uurivad politsei, prokuratuur, tööinspektsioon ja tehnilise järelevalve amet.