Eile pärastlõunal läks 17-aastane noormees Delfi eksperimendi korras uurima, kas alaealisel on võimalik meie suurematest kaubanduskettidest ka pudel õlut kätte saada. Alaealine noormees sai kuuest testitud poest neljast alkoholi kätte.

„Delfi toimetuse eksperimendi tulemused teevad kurvaks ning panevad taas kord tõdema, et mõned müüjad kas ei hooli noorte käekäigust või ei mõista, miks on alkoholi müümisel vanusepiirang kehtestatud. Mingil määral näen sellises hoolimatuses ka noortega tegelevate ametnike töö õõnestamist," ütles Delfile Põhja prefektuuri Kesklinna politseijaoskonna noorsooteenistuse vanem Vitali Matvejev.

"Hetkel on käes pikk koolivaheaeg, mil noori liigub enam ringi ning neil on rohkem vaba aega, kahjuks ka rumaluste tegemise jaoks. Seepärast on ka politsei väga aktiivselt noorte tegemisi jälgimas," sõnas Matvejev. "Paraku aga puutume oma töös kokku noorte seltskondadega, kus tarvitatakse alkoholi ja suitsetatakse. Kontrollimisel selgub aga, et nende seas on ka alaealisi," lisas ta ja tõi näiteks koolilõpetamiste ja jaanipäeva perioodi, mille ajal tabati kümneid alkoholi- ja tubakatooteid tarbinud alaealisi.

Matvejev ütles, et Delfi eksperimendi käigus aset leidnud juhtumite osas alustatakse menetlust. "Politsei alustab antud müügifaktide kontrollimiseks väärteomenetlused." Alkohoolse joogi käitlemisel vanusepiirangu rikkumise eest näeb alkoholiseadus ette kuni 1200-eurose rahatrahvi, kui selle on toime pannud juriidiline isik – kuni 3200-eurose rahatrahvi.

"Siinkohal sooviksin ka alaealistele endile meelde tuletada, et alkoholi tarvitamise korral ootab neid ees lisaks kahtlastele seiklustele ja tervise rikkumisele kuni 40-eurone trahv. Alkohoolse joogi ostmine võib endaga kaasa tuua aga kuni 80-eurose trahvi. Samuti on kuni 1200-eurose trahviga karistatav ka alaealisele alkoholi ostmine täiskasvanu poolt, mis on veelgi vastutustundetum tegu," manitses Matvejev.