Kahtlustatavatena on vahistatud kaks 1974. aastal sündinud meesterahvast, kelle elukohast Tallinnas leiti läbiotsimise käigus 1,5 kg kanepipuru. Kahtlustuse kohaselt oli kanepi peamiseks levitamiskohaks samuti Tallinn, teatas Põhja ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja.

Mõlemad meesterahvad on varem kriminaalkorras karistatud.

Juhtunu uurimiseks alustati kriminaalasja KarS § 188 lg 2 ja § 184 lg 2 järgi ehk kanepi ebaseadusliku kasvatamise ning narkootilise ja psühhotroopse aine suures koguses ebaseadusliku käitlemise tunnustel, kui see on toime pandud grupis.

Põhja ringkonnaprokurör Taavi Perni sõnul on politsei ja prokuratuuri üheks eesmärgiks võitluses narkokuritegevusega jõudmine nende isikuteni, kes vahetult narkootilisi aineid valmistavad ning teevad seeläbi võimalikuks narkootikumide jõudmise tarbijateni, samuti nende isikute karistamine.

„Prokuratuuri arvates on tegemist olulise töövõiduga, kuivõrd kriminaalasjas tabati just narkootilise aine vahetud valmistajad. Koostöös politseiga teeme kõik vajaliku, et isikud kohtu ette toimetada ja nende karistamiseni jõuda,“ ütles Pern.

Antud kuritegude eest on võimalik karistada kuni 15 aasta pikkuse vangistusega.

„Tegemist on suurepärase näitega politsei ja piirivalve vahelisest heast koostööst. Ilma piirivalve abita oleks Eesti suurima kanepikasvatuse avastamine kindlasti oluliselt keerulisemaks kujunenud,“ rääkis Põhja politseiprefektuuri narkokuritegude talituse vanemkomissar Kaido Kõplas.

Kõplase sõnul oli antud juhul tegu põhjalikult läbi mõeldud ja professionaalse kasvatusega. „Tühjade, juba kasutatud kanepitaime pottide hulga põhjal otsustades oli kasvatus tegutsenud juba pikemat aega. Raske on öelda, kui suur hulk 400st juba valmis kasvatatud taimest narkoturule jõudsid, kuid konfiskeeritud 788st taimest oleks kurjategijad võinud illegaalset tulu saada rohkem kui 3,5 miljoni krooni ulatuses,“ lisas Kõplas.

Kanep on enim levinud narkootikum maailmas, seda eriti noorte seas, olles lävepakuks kangemate ja ohtlikumate narkootikumide juurde. Põhja prefektuur ja prokuratuur peavad oluliseks piirata igasuguse kuritegeliku narkokaubanduse, sealhulgas ka ekslikult ohutumaks ja kahjutumaks peetava, reaalsuses aga väga ohtliku hüppelauana toimiva kanepi levikut.