Ida-Eesti päästekeskusest öeldi, et plahvatus oli siiski lokaalne - majaseinad jäid püsti, aga hoonesse ei ole võimalik siseneda, sest see on varisemisohtlik.

Hoones oli öises vahetuses tööl kolm inimest, kes jõudsid enne plahvatust hoonest väljuda. Ida-Eesti päästekeskuse direktor Ailar Holzmann ütles ERR uudistele, et on suur õnn, et inimesed sellisest õnnetusest vigastusteta pääsesid.

Öösel kell 1.29 teatati häirekeskusele tulekahjust Kohtla-Järvel Järve linnaosas Viru Keemia Grupi tootmisterritooriumil, teatas Ida-Eesti päästekeskus.

Esialgsetel andmetel plahvatas tööstusprotsessis kasutuses olev kristalliseerimise seade, kuid täpsed plahvatuse põhjused on väljaselgitamisel. Süttinud ja plahvatanud seadmes toimus kristallisatsiooniprotsess, kus käideldi väga väikesel hulgal tuleohtlikke kemikaale (tolueen ja butüülatsetaat), otsene oht keskkonnale ja ülejäänud töösustobjektidele puudub, teatas VKG.

Tulekahju ja toimunud plahvatuse tagajärjel varises sisse 26 meetri kõrguse tootmishoone katus ja ülemine korrus. Hoone alumine osa sai mehhaanilisi ja veekahjustusi. Varinguohu tõttu teostati kustutustöid väljaspoolt hoonet. Hoiti ära tule levik hoone lähedal asuvatele mahutitele.

Tulekahju lokaliseeriti kell 6.12, likvideerimistööd momendil veel kestavad. Sündmuskohal töötavad operatiivkorrapidaja, kaks päästemeeskonda ja autotõstuk.

Hävinud seade oli kindlustatud, varalise kahju suurus on väljaselgitamisel. Tulekahju ja plahvatuse tekkepõhjus on samuti selgitamisel.