Samuti tuleb tal tasuda sundraha 6525 krooni, mitmesugusteks ekspertiisitasudeks 34855 krooni ning menetluskuludena 371 krooni, teatas Pärnu maakohtu pressiesindaja.

Kohus leidis, et süüdistatavapoolset tahtlust rikkuda liiklus- ja sõiduki käitusnõudeid ei ole kohtumenetluses tõendatud ega pole leidnud tõendamist kohtueelses uurimises. Kohtueelses uurimises on samuti jäetud selleks ette nähtud korra kohaselt tõendamata süüdistataval väsimusseisundi esinemine.

Asjaolu, et süüdistatav olles piiratud õigustega sõidukijuht, oli roolis ilma kõrvaloleva isikuta, kes oleks omanud vanema volikirja ja oleks olnud vähemalt kaheaastase juhistaažiga, on leidnud tõendamist, kuid peab märkima, et ei ole põhjuslikus seoses juhtunuga.

Seetõttu jättis kohus selle süüdistuses välja. Kuid vaatamata sellele on kuritegu toime pandud ning tuleb kohaldada kriminaalvastutust ja karistamist kriminaalkorras teise sätte järgi.

Süüdistuse kohaselt Joosep Laiksoo (17), omades piiratud juhtimisõigust, kuid olles autos üksi, juhtis möödunud aasta 8. detsembril Tallinna-Tartu maanteel oma isa kasutuses olevat sõiduautot väsimusseisundis ning kaldus sõiduteel oma sõidurajast välja ja põrkus vastassuunavööndis kokku vastu sõitva sõiduautoga VAZ-21063, mille juht ja kaassõitja hukkusid sündmuskohal.

Samale autole sõitis tagant otsa Seat Cordoba, mille juht samuti hukkus.

Kohus leidis, et süü, mis on inkrimineeritud süüdistatavale KarS § 422 lg 2 järgi, ei ole leidnud tõendamist. Küll on leidnud tõendamist kuritegu KarS § 423 lg 2 järgi. Lähtudes kriminaalmenetluse seadustiku (KrMS) §-st 268 lg 8, mis lubab otsuse tegemisel kohtul muuta kuriteo kvalifikatsiooni, kui see kergendab isiku olukorda, muudab kohus süüdistatava poolt toime pandud kuriteo kvalifikatsiooni ja loeb selle vastavaks KarS §-le 423 lg 2.

Apellatsiooniõiguse kasutamise soovist tuleb kohtule kirjalikult teatada 7 päeva jooksul.