Kuna igasugused sõidukite ümberehitamised peavad olema Autoregistrikeskusega kooskõlastatud, määrati sõidukitele erakorraline ülevaatus, teatas Põhja politseiprefektuur.

Lääne-Harju politseiosakonna komissar Kaido Saarniit ütles, et suuremas osas on tegemist nn. tuuningufännidega, kes muudavad peamiselt suurema võimsuse välja pigistamise eesmärgil väljalaskesüsteemi osi ja õhufiltreid. Selleks kasutatakse sportsummuteid ja spetsiaalseid õhufiltreid mis paraku ei ole kooskõlas kehtivate tehnonõuetega.

Lisaks muudetakse sageli ka auto välimust, mis iseenesest ei ole keelatud, kuni muudatused jäävad seaduses ette nähtud nõuete raamidesse. Nii näiteks peavad tuledel olema pesurid, kui need on tehases ette nähtud ja klaaside läbipaistvus peab vastama nõuetele.

Komissar Saarniidu sõnul ei püüa keegi tuuninguhuvilisi oma hobi juurest eemale suunata, kuid kindlasti tuleks selgelt vahet teha tänava- ja võistlusautodel. „Kui keegi tahab osaleda näiteks kiirendusvõistlustel selleks kohandatud autoga, siis võib ta seda teha, kuid selliselt modifitseeritud autoga avalikel tänavatel sõitmine on keelatud,“ selgitas Saarniit.

Autoregistrikeskuse tehnoosakonna tehnoülevaatuse talituse peaspetsialist Karmo Uusmaa andmeil on enamlevinud põhjuseks, mille pärast sõiduautosid erakorralisele ülevaatusele saadetakse, isepaigaldatud ja nõuetele mittevastavad valgustid ja liiga tumedaks toonitud klaasid. „Kui on soov autot ümber ehitada, siis tuleb selline tegevus kindlasti ARK-iga kooskõlastada. Kui ümberehitus jääb lubatud normide piiresse, ei ole sellele mingit takistust, kuni asi käib seaduste järgi,“ ütles Uusmaa.

Komissar Saarniidu sõnul tuuningumeistreid üldjuhul esimesel korral täie karmusega ei karistata, kuigi seaduse järgi võib omavoliliselt ümber ehitatud sõiduki juhtimise eest karistada kuni 3000 kroonise rahatrahviga. Politsei peamine eesmärk on, et auto tehnilises passis saaksid muudatused kajastatud ning ohtlikud vead kõrvaldatud. Liikluses osalevad sõidukid peavad olema ohutud nii juhile kui kaasliiklejatele.