Teisipäeva õhtul veidi pärast kella 18 läks Harjumaal Kõue vallas juhiloata Andris Volkswageniga sõitma. Habajas elav noormees kutsus kaasa ka 13-aastase Keiti ja 14-aastase Priidu. Enda sõnul olid poisid kained, kirjutab SL Õhtuleht.

Teel Ojasoole peatasid neid vormis nais- ja meespolitseinik. Peatumise asemel kihutas Andris umbes sajakilomeetrise tunnikiirusega kruusateele.

Politsei tulistas kihutajate taltsutamiseks poiste sõnul kaks hoiatuslasku. “Siis ma jätsin Volkswageni seisma. Ajasin käed aknast välja, et enam ei lastaks,” kirjeldab noormees.

“Peatunud sõiduki juurde jõudis esimesena naine ja tõmbas mu välja,” räägib Andris. Ta väänatud pikali ning naispolitseinik hakkas poisi sõnul teda jalgadega näkku peksma. “Siis tuli mees ka appi ning mind löödi veel jalaga selga ja näkku. Mul läks ninaluu katki,” näitab Andris.

Juhi kõrval istunud 13-aastane Keit tõmmati samuti Volkswagenist välja. Poiss kamandati tema sõnul põlvili ning löödi samuti jalaga näkku. “Mu vasak silm on verevalumiga. Kogu peks käis eestikeelse sõimu saatel,” räägib Keit.

Lõpuks kutsuti Andris politseiautosse, kus vormimees teda küsitles. Samuti ähvardatud talle veel kord peksa anda.

Mõni minut hiljem sõidutati kolm kihutajat Tartu maanteele, Kose-Ristile. Kohale saabus roheline Volkswagen Passat, milles istunud politseinikud koostasid Andrisele väärteoprotokolli. Pärast seda lasti poisid vabaks.

Samal õhtul viis tuttav Andrise Mustamäe haigla traumapunkti. Sealsed tohtrid tuvastasid ninaluumurru ja verevalumi. Keiti vigastus vaadati üle lastehaiglas. Neljapäeval kirjutasid noormehed ning Andrise ema avalduse politseiameti politseikontrolli osakonnale.

Põhja ringkonnaprokuratuuri vanemprokuröri Luule Pello sõnul algatas politseiameti sisekontroll võimuliialduses kriminaalasja. “Poiste ütlused ja avaldustes kirjapandu on praegu kontrollimisel. Samuti on selgitamisel, kes olid teisipäeva õhtul Kõue vallas patrullis,” seletab Pello.

Kui poiste ütlused vastavad tõele, siis on prokuröri sõnul tegu jõhkra kuriteoga. “Nad põgenesid küll politsei eest ning puudus juhiluba. Kuid see ei saa õigustada politseiametnike käitumist,” kinnitab Pello.