Häirekeskus sai teate Kuusalu metatulekahjust 14.06.2006 kell 15:23. Põlenguala hõlmas hinnanguliselt kuni 673 hektarit. Tuli levis ladva- ja pinnatulekahjuna. Likvideerimiseks kulus aega kokku 12 ööpäeva. Inimasustus põlengualal puudus ja inimesed ning hooned põlengu tõttu ohus ei olnud, teatas Delfile Põhja-Eesti päästekeskus.

Kustutustöödel osalesid kõikide regionaalsete päästekeskuste tuletõrjujad-päästjad üle Eesti koos tehnikaga.

Lisaks päästetöötajatele olid töödele kaasatud Kolga ja Kaberneeme vabatahtlikud tuletõrjujad, Tallinna ja Harjumaa reservpäästerühma liikmed, Aegviidu RMK metskonna töötajad, Maasturklubide Liidu liikmed, sisekaitseakadeemia ning piirivalvekooli kadetid, Väike-Maarja päästekooli õpilased, kaitseväe scouts pataljoni liikmed, Vahipataljon ja Harjumaa Kaitseliidu maleva kaitseliitlased. Lisaks pakkusid oma abi kohalikud elanikud.

Kustutustööde ajal kindlustas Kuusalu vallavalitsus päästetöödel osalejatele toidu ning joogivee.

12 ööpäeva jooksul osales põlengu likvideerimisel lisaks tuletõrjeautodele veel 4 ATV-d, 2 piirivalve lennusalga helikopterit, mis teostasid seirelende ja kustutustöid põlengualal ning 3 roomikmasinat millega veeti metsas isikkoosseisu ja vahendeid.

Pideva vesivarustuse tagamiseks paigutati Mähuste järve kaldale mobiilne pumbajaam, tule kustutamiseks mõeldud magistraalliine moodustati ligi 5 km ulatuses.

Sündmuskohale moodustati staap päästekeskuste spetsialistidest, mis kõigi päevade vältel juhtis ja korraldas kustutustöid.

12 ööpäeva vältel juhtisid sündmuskohal töid kustutus- ja päästetööde juhtidena Raoul Raidna, Marti Magnus, Tõnis Pajo, Priit Orusalu, Tiit Umbsaar, Aleksei Tkatšenko, Mart Sild, Vitali Sipretti ja Andres Mumma.

Põhja — Eesti päästekeskus teeb Kuusalu-Mähuste ning samal ajal aset leidnud Luige ja Pala metsatulekahjudega seotud kulutustest kokkuvõtte lähinädalail.

Kuusalu-Mähuste metsatulekahju tekkepõhjuste selgitamiseks on Põhja ringkonnaprokuratuuri poolt algatatud kriminaalasi.

Põhja-Eesti Päästekeskus tänab kõiki institutsioone ja eraisikuid, kes andsid oma panuse Kuusalu-Mähuste, Pala ja Luige metsatulekahju likvideerimisel.