Harjutuse käigus maabub USA mereväe laevalt Gunston Hall amfiibsõidukitel Amtrak merejalaväelaste ja kaitseliidu koondüksus rannikule Loksa sadama lähistel. Maabumise käigus sooritavad ülelennu Poola õhujõudude hävitajad MIG-29, kes teostavad praegu Balti õhuturvet, teatas kaitseväe peastaap.

Õppus algab kell üheksa hommikul, seda on oodatud vaatama kõik huvilised. Pealtvaatajatele on ette nähtud eraldi alad, parkimist ja ligipääsu maabumisalale korraldab sõjaväepolitsei.

Maabumisharjutust on kutsutud jälgima Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves, USA suursaadik Michael C. Polt, kaitseminister Jaak Aaviksoo, kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneots, Eesti kaitseväe ja USA Euroopa Väejuhatuse juhtivad ohvitserid.

Pärast harjutuse lõppu on huvilistel võimalik kuni kella 14-ni amfiibsõidukitega tutvuda.

BALTOPS on Läänemere suurim mereväeõppus, kus osalevad USA ja Läänemere äärsed riigid. Õppuse raames viiakse sel aastal esmakordselt läbi maabumis- ja liitlasvägede vastuvõtuharjutused Eestis ja Lätis.

Õppuse Eesti osa algas 7. juunil miinitõrjeoperatsiooniga Hara lahel, et kindlustada merejalaväelaste ja kaitseliitlaste turvaline maabumine 15. juunil. Miinitõrjeoperatsiooni käigus on tänaseks leitud üheksa miini, millest seitse on kahjutuks tehtud.

Samal ajal harjutas 500 USA merejalaväelast koos Scoutspataljoniga kaitseväe keskpolügoonil taktikalisi oskusi ning viis läbi laskeharjutusi.

Õppuse stsenaariumi kohaselt on maabunud üksuste ülesanne 17.-18. juunini korraldatava väliõppuse käigus puhastada ala vaenulikust tegevusest ja luua tingimused humanitaarabi turvaliseks toomiseks konfliktipiirkonda.

BALTOPSi Eesti faasis osaleb pea 1500 kaitseväelast Eestist, Ameerika Ühendriikidest ning NATO staapidest. Kokku osaleb õppusel BALTOPS ligi 3000 sõjaväelast 12 riigist.