“See stsenaarium, mille nimel tuleb töötada on see, et töökohti tekiks rohkem kui töökohti ära kaob. See murdepunkt peaks olema 2010 aastal,” ütles Parts Delfile. “Selle aasta jooksul kaldub bilanss töökohtade kadumise ja tekkimise vahel kindlasti töökohtade tekkimise poole.”

Numbritest ei soovinud minister rääkida, kuid ütles, et töökohti tuleb juurde ikkagi kümnetes tuhandetes, lisades, et samal ajal ei tea keegi, millised üllatuslikud arengud majanduses võivad toimuda ja kui palju inimesi oma töö kaotab. Ta ütles siiski, et nii suurt töötuse kasvu nagu eelmisel aastal Eestis kindlasti ei tule.

Töökohti tekib Partsi sõnul vähem eraettevõtluses. “Valitsuse prioriteet on ergastada ja arendada ettevõtlust. 2010 aastal riiklikud investeeringud ettevõtlusesse kasvavad,” ütles Parts, kelle sõnul on oluline panustada ekspordivõimelisse tootmisse.

Pikas perspektiivis saab ministri hinnangul Eesti probleemiks tööjõu puudus ja tööjõu vähene tootlikkus. “Tegemist on paradoksaalse olukorraga, sest praegu tegeleme tööpuuduse probleemidega, kuid olukord tööturul on kolme aasta pärast hoopis teine, mis see on täna.”