Suviti nädala keskel on 23 kohaga bussi üleveohind Saaremaale 650 krooni ja Hiiumaale 980 krooni. Reedel ja pühapäeval alates kella 13st tõuseb hind Eesti autoregistrisse kandmata busside üleveoks pooleteisekordseks, kirjutab Eesti Päevaleht.

Turismifirma Mainedd omaniku Virve Toomi sõnul on tavaline, et välismaa turistigrupid Saaremaa-reisist kõrge paketihinna tõttu loobuvad. “Pärast reedel kella 13 on tühja bussi ülevedu 975 krooni, millele lisandub broneering 180 krooni ja 30-kroonised reisijapiletid,” ütles ta. “ Seega tuleb 50 inimesega rühma puhul ainuüksi edasi-tagasi üleveo eest maksta peaaegu 7000 krooni.”

Toomi sõnul on soomlaste reisid ära jäänud pärast seda, kui nad kuulevad hinnapakkumist. “Meie hinna ajab kõrgeks just laeva hind,” lisas ta. “Samas on tühja bussi üleveohind Eesti ja Soome vahel 800 krooni.”

Cassandra reisikonsultant Kaie Ütt-Ütti tunnistas, et väga sageli tuleb äraütlemisi koolidelt, kes küsitud reisi liiga kalliks peavad. “Seda oleme ammu öelnud, et Eesti saartele tuleb reis kallim kui näiteks Lätimaale või Soome,” lausus ta. “Teeme kevaditi hinnapakkumisi kaheks-kolmeks päevaks Saaremaale ning eks inimesed loomulikult võtavad selle, mis on kõige odavam.”

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi pressiesindaja Kuldar Väärsi sõnul pole teede- ja sideministri määrusest tulenevad üleveotariifid tõusnud kolme aasta jooksul. “See on kinnine ring: kui pileti hinda langetada, tuleks dotatsiooni tõsta,” lausus ta. “Praegu on seatud eesmärk hoida pileti hinda samal tasemel, dotatsiooni on kulude muutumise järgi järk-järgult natuke tõstetud.”

Eelmisel aastal sai Saaremaa Laevakompanii riigilt dotatsiooni 78 miljonit krooni, sel aastal 86,8 miljonit ja järgmisel aasta taotluses on seisab juba 90 miljonit krooni.